Manji otkup mlijeka nego lani
Foto: Ilustracija

Podaci Monstata

Manji otkup mlijeka nego lani

Ukupna količina otkupljenog kravljeg mlijeka u maju je iznosila 2,51 milion litara, što je 3,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su kazali da je u maju otkupljeno 12 odsto više mlijeka nego u aprilu.

"Sadržaj mliječne masti u maju je u odnosu na isti mjesec prošle godine, manji 0,5 odsto, dok je sadržaj proteina veći za isti procenat", navodi se u saopštenju, prenosi Mina Biznis.

U poređenju sa aprilom, sadržaj mliječne masti veći je 3,5 odsto, a proteina 1,5 odsto.

"U maju je, u odnosu na isti prošlogodišnji period, zabilježeno povećanje proizvodnje konzumnog mlijeka 14,2 odsto, pavlake 28,9 odsto, kajmaka 47 odsto i sira 34,1 odsto. Proizvodnja fermentisanih mliječnih proizvoda bila je manja 8,2 odsto", kazali su iz Monstata.

U maju je u odnosu na april zabilježeno povećanje proizvodnje konzumnog mlijeka 8,7 odsto, pavlake 24,5 odsto, kajmaka 16,8 odsto i sira 32,2 odsto, dok je proizvodnja fermentisanih mliječnih proizvoda ostala na aprilskom nivou.

"U periodu od januara do maja ukupno je otkupljeno 11,04 miliona litara mlijeka, što je četiri odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period", dodaje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.