Pejanović: Crna Gora sprovodi brojne aktivnosti za suzbijanje nasilnog ekstremizma
Pejanović u Tirani

Regionalna mreža nacionalnih koordinatora zemalja Zapadnog Balkana u Tirani

Pejanović: Crna Gora sprovodi brojne aktivnosti za suzbijanje nasilnog ekstremizma

Vlada Crna Gora afirmiše regionalni i međunarodni dijalog u pravcu boljeg razumijevanja i borbe protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma koji vode ka terorizmu, poručio je državni sekretar u MUP-u i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović na trećem sastanku Regionalne mreže nacionalnih koordinatora zemalja Zapadnog Balkana u Tirani.

Kako je saopšteno, sastanak je bio prilika da državni sekretar Pejanović informiše o brojnim aktivnostima koje se u Crnoj Gori u kontinuitetu sprovode na planu implementacije međunarodnih dokumenta, Strategije suzbijanja nasilnog esktremizma, a posebno Zajedničkog akcionog plana o borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije potpisanog u Tirani prethodne godine, kojim su šest partnerskih zemalja Zapadnog Balkana definisale zajedničke ciljeve koje će sprovoditi uz podršku Evropske unije.

“Crna Gora sprovodi aktivnosti ne samo na strateškom već i na operativnom i preventivnom planu, i jedina je država regiona koja je otišla korak dalje u prevenciji i oformila Nacionalnu platformu za borbu protiv nasilnog ekstremizma”, istakao je Pejanović.

On je dodao da je cilj platforme ujedinjavanje svih relevantnih predstavnika državnih organa, političke, akademske i vjerske zajednice, civilnog sektora i medija, a cijeneći značaj platforme izrazio je spremnost Crne Gore da dobru praksu prenese i podijeli sa zemljama regiona.

"Napori koje Crna Gora ulaže nastaviće se i u narednom periodu, kako kroz jačanje postojećih mehanizama, tako i kroz kreiranje novih, s akcentom na unapređenje strateškog i institucionalnog okvira, sprovođenje istraživanja, analize opasnosti i procjene rizika, jačanje uloge lokalne zajednice, afirmisanje sporta i politike zapošljavanja mladih", saopštio je Pejanović.

Na sastanku je istaknuto da je u predstojećem periodu posebnu pažnju potrebno posvetiti razvijanju svijesti o opasnostima zloupotrebe interneta i saradnje sa internet provajderima, u cilju prepoznavanja i blokiranja ekstremističkih sadržaja i propagande.

"U svjetlu aktuelnog procesa organizovanog povratka lica sa ratišta neophodno raditi na kreiranju organizovanog programa prihvata, tretmana, deradikalizacije, resocijalizacije i reintegracije tih lica", saopšteno je na sastanku.

Pored sastanka nacionalnih koordinatora, u Tirani je upriličen i VII sastanak Grupe nacionalnih kontakt tačaka za prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi, tokom kojeg su nacionalni koordinatori iz regiona razmijenili mišljenja o najznačajnijim izazovima i potrebama za naredni period. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.