Ajfelov toranj, Partenon, Koloseum utonuli u mrak, u akciji za Planetu i Podgorica i Bijelo Polje
Foto:AFP

Gašenje svjetala na 60 minuta

Ajfelov toranj, Partenon, Koloseum utonuli u mrak, u akciji za Planetu i Podgorica i Bijelo Polje

U gradovima širom svijeta juče je održana akcija Sat za našu planetu (Earth Hour), tako što je od 20.30 do 21.30 časova isključena javna rasvjeta na brojnim mjestima u sklopu akcije koju nekoliko godina organizuje Svjetski fond za prirodu (WWF)..

Akciji  se pridružilo i 18 crnogorskih opština. Glavni grad Crne Gore Podgorica gašenjem svijetla na zgradi Uprave i zgradi Skupštine Glavnog grada kao i na mostu Milenijum te Opština Bijelo Polje  gašenjem svjetala na 60 minuta u objektima Lokalne uprave i Centra za kulturu kao i javne rasvjete u gradskom parku i ulici Slobode.

3003satzaplanetu2

Ulica Slobode u mraku, foto:bijelopolje.co.me

U sklopu inicijative gotovo 200 svjetskih znamenitosti ugasilo je rasvjetu na sat vremena, od 20.30 sati po lokalnom vremenu.

Tako su u mrak utonuli Ajfelov toranj, rimski Koloseum, londonski Big Ben, njujorškki Empajer stejt bilding, sidnejska Opera i brazilski kip Hrista Spasitelja.
 

 

Inicijativa “Sat za planetu” postala je globalni pokret sa ciljem da se pošalje snažna poruka da svako od nas ima odgovornost prema životnoj sredini i održava se od 2007.godine. 

Tema ovogodišnje kampanje je bila  „Mi smo priroda“. Ovom kampanjom se građani širom svijeta nastoje edukovati o važnosti prirode, dok je gašenje svjetla na 60 minuta, simboličan način, odnosno performans kojim se želi skrenuti pažnja na probleme u sredini u kojoj živimo na zanimljiv način.

Sat za Planetu je kampanja kojoj se priključuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku da svako ima odgovornost prema životnoj sredini, kao i da je moguće promijeniti svakodnevne navike za dobrobit planete i svih nas.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.