43% površine EU-a prekriveno šumom, problem zemalja regiona šumski kriminal
ilustracija

Svjetski Dan šuma

43% površine EU-a prekriveno šumom, problem zemalja regiona šumski kriminal

Prema podacima Eurostata, 43 posto ukupne površine Evropske unije (EU) prekriveno je šumom, a zemlja najbogatija šumom u Evropi je Švedska.

Agencija za statistiku Evropske unije (Eurostat) objavila je povodom obilježavanja 21. marta, Svjetskog dana šuma, podatke o prostorima prekrivenim šumom unutar EU-a.

Prema tim podacima, 182 miliona hektara u EU-u prekriveno je šumom, odnosno 43 posto. Postotak zemljišta koje se koristi za poljoprivredu je 41 posto. 

Zemlja sa najvećim procentom prostora prekrivenog šumom je Švedska, sa 30,5 miliona hektara, prati je Španija sa 27,6 miliona hektara, te Finska sa 23 miliona hektara, prenijela je agencija Anadolija.

Pomenute tri zemlje čine gotovo trećinu ukupnog prostora EU-a prekrivenog šumom, tačnije 29,4 posto. 

Šume predstavljaju dragocjen resurs i cijelog regiona o čemu govori i učešće šuma u ukupnoj teritoriji zemalja. Tako u Crnoj Gori više od 60 % teritorije čine šume, Bosni i Hercegovini 50%, Srbiji 30%, Makedoniji 36%. 

Kako su povodom Svjetskog dana šuma saopštili iz Green Home-a, uprkos prirodnim bogatstvima region se istovremeno suočava i sa značajnim stepenom korupcije u sektoru šumarstva.

"Nezakonita sječa pojavljuje se u mnogim oblicima u sve četiri zemlje: sječe iz javnih šuma bez dozvole, sječe u zaštićenim područjima, lažno prijavljivanje obima oborenog drveta i ilegalne sječe iz privatnih šuma. Krijumčarenje i ilegalne računovodstvene prakse takođe su jedan od elemenata korupcije karakteristične za region kao i ilegalne sječe drveta za ogrijev, posebno u zimskom periodu godine", navela je Sanja Orlandić iz Green Home-a. 

Ta organizacija će, u saradnji sa partnerima iz Holandije i BIH, sprovesti  projekat “Regionalna akcija za borbu protiv šumskog kriminala i korupcije” u saradnji sa svim zainteresovanim stranama a u cilju stvaranja povoljnijih uslova za kontrolu šumskog kriminala.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.