Kreće Regionalna akcija za borbu protiv šumskog kriminala i korupcije
ilustracija

Green Home sa međunaorndim partnerima

Kreće Regionalna akcija za borbu protiv šumskog kriminala i korupcije

Šume predstavljaju dragocjen resurs cijelog regiona o čemu govori i učešće šuma u ukupnoj teritoriji zemalja. Tako u Crnoj Gori više od 60 % teritorije čine šume, Bosni i Hercegovini 50%, Srbiji 30%, Makedoniji 36%. Međutim, uprkos prirodnim bogatstvima region se istovremeno suočava i sa značajnim stepenom korupcije u sektoru šumarstva, ocijenjeno je iz Green Home-a povodom 21. marta Međunarodnog dana šuma.

Sanja Orlandić iz te organizacije je podsjetila da prema istraživanju Transparency International iz 2018. godine sve zemlje zapadnog Balkana su rangirane kao zemlje sa značajnim nivoom korupcije: Crna Gora je na 67. mjestu (45/100), Srbija na 87. (39/100), Bosna i Hercegovina 89. (38/100), dok je Makedonija na 93. (37/100) mjestu.

Ona je dodala da je za sve zemlje regiona karakteristično je da nemaju održive studije o ilegalnim sječama, osim toga šumarske politike i zakonodavstvo nisu usklađeni sa zahtjevima Evropske unije, nemaju pouzdane podatke o šumama i strukturama za upravljanje kao i podatke o gubicima značajnih šumskih područja kroz sječu i šumske požare.

"Nezakonita sječa pojavljuje se u mnogim oblicima u sve četiri zemlje: sječe iz javnih šuma bez dozvole, sječe u zaštićenim područjima, lažno prijavljivanje obima oborenog drveta i ilegalne sječe iz privatnih šuma. Krijumčarenje i ilegalne računovodstvene prakse takođe su jedan od elemenata korupcije karakteristične za region kao i ilegalne sječe drveta za ogrijev, posebno u zimskom periodu godine", navela je Orlandić

Dodala je da su Crna Gora i Srbija usvojile nacionalne dokumente o šumarskoj politici, dok Makedonija revidira svoje politike i radi na njihovom usklađivanju sa EU.

Za razliku od ostalih zemalja, Bosna i Hercegovina u šumarskom okviru nema strateški dokument na državnom nivou a na nivou entiteta Federacije Bosne i Hercegovine nema ni zakon o šumama.

"Obzirom na zajedničke probleme koje sve zemlje regiona imaju, zaočekivati je i zajednički pristup u njihovom riješavanju. Trenutno ne postoji ni jedna aktivna mreža koja se odnosi na upravljanje ilegalnim sječama, kriminalom i korupcijom u sektoru šumarstva u regionu.Ilegalna sječa ostaje ozbiljan problem u cijelom regionu Zapadnog Balkana, iako je njen opseg još uvijek teško kvantifikovati. Nije moguće precizno pratiti napredak u akciji protiv ilegalne sječe, u regionu ili negdje drugdje. Međutim, osnovni uzroci nisu nestali, i čini se da problem nije dobio dovoljno političke volje ili resursa da bi se ostvario zaista značajan napredak.", istakla je Orlandić-

U cilju stvaranja povoljnijih uslova za kontrolu šumskog kriminala, uključujući inovativni informacioni sistem kao i poboljšanje mehanizama monitoringa  kroz praktični set indikatora i istraživanja , Fondacija za povezivanje prirodnih vrijednosti i ljudi  (CNVP) – Holandija, Inicijativa za šumarstvo i okoliš (FEA) – Bosna i Hercegovina i NVO Green Home – Crna Gora, će sprovesti  projekat “Regionalna akcija za borbu protiv šumskog kriminala i korupcije” u saradnji sa svim zainteresovanim stranama, među kojima su i brojne institucije koje se bave ovom temom.

Projekat je finansiran od Norveškog ministarstva vanjskih poslova. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.