Čabe Der plaćeni ubica uhapšen u Češkoj: Ubijao hladnokrvno i sa osmijehom
Čaba Der, foto: Facebook

Čabe Der plaćeni ubica uhapšen u Češkoj: Ubijao hladnokrvno i sa osmijehom

Ko je Čaba Der (39), "nasmijani ubica" koji je uhapšen u Pragu i za kojeg su policije iz Mađarske, Holandije i Srbije bile raspisale međunarodne potjernice u kojima se tražio za nekoliko naručenih ubistava koje je počinio na teritorijama ovih država?

Čaba je plaćenik koji je javnosti postao poznat kada je 5. januara ove godine hladnokrvno ubio Nebojšu Markovića na Banovom brdu. Identifikovan je putem snimka video nadzora na kojem se vidi kako u bijeloj jakni i sa osmjehom na licu izlazi iz bijelog "punta", prilazi Markoviću i ubija ga. Sekund prije nego što je pucao u Markovića, Čaba se hladnokrvno nasmijao gledajući svoju žrtvu u oči. Na snimku se vidi kako nakon toga trči nazad u kola i bježi.

Kako se kasnije saznalo, Marković nije bio povezivan sa bilo kakvim kriminalnim radnjama, niti je imao dosije u policiji, zbog čega se smatra da je Čaba ubio pogrešnog čovjeka, a da je prava meta bio Aleksandar Š., koji živi u istoj zgradi kao i Marković.

Saučesnik uhapšen

Alen Cigler, Čabin saučenik u likvidaciji na Banovom brdu, koji je vozio bijelog "punta" uhapšen je nekoliko dana nakon samog zločina u Subotici. Automobil je pronađen u jednog garaži na Novom Beogradu. Cigler nije htio da otkrije gdje se ubica skriva, kao ni po čijem nalogu je Marković ubijen. Čabin saučesnik je bio na dugogodišnjoj robiji, a iz zatvora je izašao prošlog oktobra.

Četiri hica u Jelačića

Čaba je izrastao u ozbiljnog plaćenika kada je izašao iz zatvora u kojem je bio zbog ubistva Branislava Jelačića.

Kako je navedeno u presudi, 11. maja 2004. godine u novosadskom restoranu "Marina" Der je ispalio četiri hica u Jelačića, kriminalca organizovane grupe "Firma". Naručila ubistva je bio Vojislav Škrbić koji je ubijen 21. maja 2014. godine u resotranu Gondola" kod Dunavskog parka. Okružni sud Novog sada je Dera osudilo na 14 godina.

Usred bijela dana likvidirao hrvatskog biznismena

Der je 30. juna prošle godine u Amsterdamu zabilježen na snimku kamere za nadzor kako ulazi u jedan italijanski restoran i naočigled brojnih gostiju hladnokrvno puca u glavu hrvatskom biznismenu Ivanu Serdarušiću (62). Ubica je imao kapu bež boje, crnu torbu za laptop, rukavice i bijelo-plavu košulju, odbacio je oružje u blizini, a policija je otkrila da je odsjeo u hotelu u blizini Damraka i glavne željezničke stanice, te da je u Holandiju stigao 8. jula, tri nedjelje prije zločina. Njegovo lice jasno se vidi na snimcima nadzorne kamere, a na mjestu zločina nađen je i njegov DNK.

Serdarušić je poznati kontrovezni biznismen koji je učestvovao u švercu 100 kilograma kokaina.

Holandski mediji su ubijenog Serdarušića povezali sa lokalnim kriminalnim grupama, uz napomenu da nije bio visoko rangiran u amsterdamskom podzemlju, ali se vjerovalo da je njegova likvidacija povezana sa sumnjivim poslovima. Isto tako, veze sa narko tržištem koje je likvidirani Ivan imao sežu do njegove domovine.

Naime, nekoliko mjeseci prije njegove likvidacije, hrvatska policija je odradila veliku međunarodnu akciju "Nana". Tada je sa ulice sklonjeno 100 kilograma kokaina, a uz to uhapšeno pet osoba, među kojima i Stjepan Prnjat, kao vođa ove kriminalne grupe. Sumnja se da je Ivan bio povezan sa tim tovarom kokaina, te su holandski mediji to navodili kao jedan od motiva da Čaba Der tog popodneva, usred bela dana, obučen kao turista, hladnokrvno zapuca pred brojnim svjedocima.

S tim u vezi, sumnja se da je Serdarušić dugovao novac za zaplijenjeni kokain, a da zamjenska pošiljka nikada nije stigla na adresu na koju je najprije bio kokain bio poslat, zbog čega je neko morao da plati glavom.

Ko je naručilac ubistva Serdarušića koji je angažovao Dera za "prljav posao" ostalo je nejasno do danas.

Za Derom Mađarska policija raspisala međunarodnu potjernicu

Mađaska policija uhapšenog plaćenika sumnjičila je za ubistvo biznismena Lasva V. 20. septembra prošle godine u Budimpešti. Der je Lasva ubio na parkingu tako što ga je natjerao da klekne i pucao mu u glavu. Njegovo tijelo je bacio u obližnji potok i pobjegao, a u kolima ubijenog su pronađeni droga i novac.

Mađarska policija je sumnjala da je zločinu prethodio sukob u vezi sa drogom, a dva mjeseca posle tog ubistva, 15. novembra, budimpeštanski sud dao je nalog da se za Derom raspiše međunarodna poternica, kao i evropski nalog za hapšenje koji važi unutra Evropske unije.

Blic

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.