Izvor bakterija: Češće mijenjajte peškire i kuhinjske krpe
Foto: Ilustracija

Preko kuhinjskih sunđera do ešerihije koli

Izvor bakterija: Češće mijenjajte peškire i kuhinjske krpe

Neki predmeti koje svakodnevno upotrebljavamo u svom domu mogu da sadrže dosta bakterija, a nismo ni svjesni koliko to može da nam ugrozi zdravlje.

Nekih stvari ne možemo da se odreknemo, ali zato bi trebalo da pazimo na to da ih održavamo čistim. Stručnjaci savjetuju koliko često treba da peremo kuhinjske krpe, peškire...

Kuhinjski sunđeri

Kuhinjski sunđeri brzo mogu da postanu pravo "leglo" bakterija. Najčešće se na njima nastani Ešerihija koli, koja može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.RVEk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT1dZN01EQV8vNzBhN2ZiMjAwOWVhNjM5YmUxMzQxZGY0MmMwMWJlYjQuanBlZ5GTAs0CngCBAAE

Razlog tome jeste to što sunđerom uklanjamo razne ostatke hrane s posuđa. Trebalo bi ih baciti i zameniti novim, čim se na njima pojavi nekakav miris, odnosno svake dvije nedjelje u prosjeku, poručuje stručnjak Emili Mekreri Riuz Esparca. 

Kako biste sunđerima produžili vrijeme upotrebe, za uklanjanje ostataka hrane s posuđa koristite plastična kuhinjska pomagala na kojima će se znatno teže razviti bakterije. Jednom nedjeljno ih potopite u razrijeđeno jabukovo sirće ili ih operite u mašini za sudove.

Kuhinjske krpe

Kuhinjske krpe koristimo znatno duže nego što bi trebalo. U prosjeku, trebalo bi da ih peremo tri do četiri puta nedjeljno, poručuje Lian Staf, direktorka u kompaniji "Cleaning Authority".36525x300

Zbog ostataka hrane koje krpama pokupimo s površina, bakterije se na njima brzo razmnožavaju. Ne zaboravite da krpe zbog toga perete najmanje na 90 stepeni. Zamjenite ih novim ako se na njima pojave mrlje koje ne možete da uklonite.

Peškiri

Jedan peškir ne bi trebalo da upotrebljavate više od od tri puta zaredom, poručuje stručnjak za higijenu Filip Tierno. Na njima se skupljaju bakterije, ćelije mrtve kože i gljivice, pa ako peškir koristite češće od tri puta, postoji velika vjerovatnost da ćete bakterije prenijeti na svoju kožu, piše "Mailonline".

Izvor: Večernji list

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.