Nošenje gumice oko zgloba ruke može da dovede do ozbiljnih problema
Ilustracija

Nošenje gumice oko zgloba ruke može da dovede do ozbiljnih problema

Kosa nam pada po licu dok čitamo ili nam postane vruće u nekom trenutku, pa je vezivanje u rep ili punđu idealno rješenje. Upravo to je razlog zašto često nosimo gumicu oko zgloba ruke.

Ljekari savjetuju da je ipak bolja opcija gumicu za kosu da se drži u torbi ili u džepu i to iz više razloga.

Ne samo da konstantno vezivanje kose može istu da uništi, već nošenje gumice oko zgloba ruke može da dovede do ozbiljnih problema, piše The Healthy.

Odri Kop izKentakija nosila je gumicu za kosu oko ruke kada je primjetila veliku crvenu izraslinu. Ljekari su otkrili da se radi o opasnoj infekciji koja zahtijeva hitnu operaciju, a kao uzrok naveli su upravo gumicu za kosu.

"Rijetko je dobijanje infekcije preko gumice za kosu, ali je moguće", rekao je dr Fajzal Tavab. 

Kako do toga dolazi?

Koža je naš najveći štit u borbi protiv bakterija, a bilo kakva otvorena rana ili ogrebotina može da prouzrokuje infekciju, rekao je stručnjak za dr Adam Groper, vaskularni hirurg. 

Obična gumica neće da učini toliko štete, ali one grublje sa šljokicama ili metalnim dijelovima mogu da oštete kožu. Takva oštećenja su plodna podloga za ulazak bakterija i stvaranje raznih infekcija. 

Osim toga, gumice za kosu na sebi već imaju mnoštvo bakterija.

“Čak i ako je potpuno nova, gumica će da ima bakterije na sebi. Ako je korišćena već na kosi, imaće ih još više. Nošenjem oko zgloba, skupiće najviše bakterija", rekao je dr. Groper.

Upozorio je i na pranje ruku zajedno s gumicom.  

"Oprali ste ruke, one će da se osuše, ali gumica baš i neće. Bakterije vole topla i vlažna mjesta što znači da će se u ovakvoj situaciji da stvori bezbroj istih".  

Osim toga, čvrste gumice mogu da uspore cirkulaciju, upozorio je doktor i dodao da bi gumice za kosu trebalo češće da se mijenjaju, ali i da se skidaju sa ruke, pogotovo kad se tuširamo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.