Lavrov: Formira se novi svjetski poredak, SAD remetilački faktor
Sergej Lavrov

Lavrov: Formira se novi svjetski poredak, SAD remetilački faktor

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je da je na globalnoj sceni počeo proces formiranja novog multipolarnog međunarodnog poretka, a Sjedinjene Američke Države je optužio da su remetilački faktor.

U okviru službene posjete Vijetnamu, Lavrov je učestvovao na skupu u međunarodnom centru Valday.

Komentarišući dešavanja na globalnom planu, Lavrov je kazao da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija ne uspijeva predstavljati dio svijeta koji čine zemlje u razvoju te je dodao da je reforma tog najvišeg tijela Ujedinjenih nacija odveć zakašnjela reakcija.

“Odveć se kasni s reformom Savjeta bezbjednosti jer ta institucija nema kapacitete da predstavlja interese regije Azije, Afrike i Latinske Amerike koje se brzo razvijaju“, kazao je Lavrov, prenosi Anadolija.

Šef ruske diplomacije Lavrov je kazao da i Evropska unija predstavlja važan faktor na međunarodnoj sceni, ali da se na brojnim pitanjima povlači "unutar svog oklopa".

U svijetu je danas na sceni početak formiranja novog multipolarnog međunarodnog poretka. Međunarodni pravni okvir se dijeli, a Sjedinjene Američke Države sve cijepaju. Mi želimo praviti korake koji će predstavljati opsežan proces“, kazao je Lavrov.

Optuživši Zapad da nije učinio dovoljno u rješavanju migrantske krize, Lavrov je kazao kako Rusija nije bombardovala i razorila Libiju, a da oni koji to jesu učinili sada trebaju preuzeti odgovornost i za ljude koji bježe iz te razorene zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.