Lavrov: EU mijenja sporazume između Srbije i Kosova tako da Srbija izgubi sva prava
Sergej Lavrov

Lavrov: EU mijenja sporazume između Srbije i Kosova tako da Srbija izgubi sva prava

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Evropska unija mijenja sporazume Srbije i Kosova tako da Srbi na Kosovu nemaju nikakva prava.

Lavrov je na konferenciji za štampu u Moskvi konstatovao da deset godina od potpisivanja tih sporazuma uz posredovanje EU još nije formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), prenosi TASS.

“EU tu ništa ne može da uradi. Jedino što su uspjeli da isporuče jeste da došli su na ideju da udovolje (premijeru Kosova) Aljbinu Kurtiju, da udovolje Prištini, da izmjene ovaj sporazum o ZSO tako da Srbi na sjeveru Kosova nemaju prava, da su ta prava apsolutno vještačka, dok stvarna vlast ostaje u rukama Albanaca“, rekao je on, prenosi N1.

Lavrov je dodao da je “albanski faktor na Balkanu je veoma ozbiljan“ i da “problem može da eksplodira“, te da “Evropsku uniju, naravno, treba da bude sramota, jer su 2013. godine trubili o uspjehu da je problem Kosova riješen“.

“Sada kada su neophodni (EU) za sprovođenje sporazuma, oni se povlače u korist one strane koja im je bliža u ovom konkretnom slučaju. A bliži su im, naravno, kosovski Albanci jer su se zakleli da žele u NATO, da žele da uđu svuda i vjerno slijede uputstva EU“, rekao je ministar.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.