2 godine koristila pametni telefon sa maksimalnim osvjetljenjem i trajno oštetila vid
ilustracija

Ljekari pronašli preko 500 malih opekotina nalik rupama na rožnjači

2 godine koristila pametni telefon sa maksimalnim osvjetljenjem i trajno oštetila vid

Sekretarici (25) sa Tajvana ustanovljene su teške povrede očiju nakon što je dvije godine koristila pametni telefon sa svijetlom na displeju pojačanim do maksimuma.

Šteta je bila toliko velika da su ljekari pronašli preko 500 malih opekotina nalik rupama na rožnjači i kontatovali da su joj oči bile kao “pečene u mikrotalasnoj pećnici”.

Žena, potpisana samo kao Čen, je ovako podesila ekran kako bi po sunčanom danu bolje vidjela, ali nije smanjivala nivo osvjetljenja ni kada bi bila unutra. Požalila se da je posle dvije godine kucanja poruka i gledanja videa počela da osjeća bol u očima, a takođe su joj popucali kapilari.

Oftamolozi su ustanovili da su rožnjače “zagušene” krvlju i da je vid trajno oštećen. Čen je dobila terapiju baziranu na steroidima i stanje joj se popravilo već posle tri dana. Marka i model uređaja nisu objavljeni, kao ni vrijeme koje je žena provodila gledajući u ekran.

Svijetlo koje je emitovao njen telefon bilo je jačine 625 lumena, kaže jedan od doktora, dok je preporučena gornja granica 300 lumena. Prema njegovoj procjeni izlaganje očiju tom intenzitetu svijetla na samo dva sata ravno je pečenju u mikrotalasnoj pećnici.

Doktori preporučuju da se svijetlo u sobi ne gasi dok se noću koristi telefon.

Mirror.co.uk/Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.