Poslat zahtjev za raspisivanje međunarodne potjernice za Kneževićem
Duško Knežević

Zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe

Poslat zahtjev za raspisivanje međunarodne potjernice za Kneževićem

Interpol Podgorica je po naredbi Višeg suda poslao zahtjev evropskoj centrali Interpola u Lionu za raspisivanje međunarodne potjernice za odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem, protiv koga je pokrenuta istraga zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, utajom poreza i ucjenama, saznaje Pobjeda.

Prema informacijama Pobjede, sjedište Interpola u Lionu u zakonskom roku raspisaće potjernicu za Kneževićem.

Zahtjev Interpola Podgorica uslijedio je nakon što je policija utvrdila da se Knežević ne nalazi u Crnoj Gori i o tome obavijestila Specijalno tužilaštvo, koje je potom od Višeg suda tražilo odobrenje za raspisivanje potjernice.

Kada je sud prihvatio predlog Tužilaštva i kada je dobijena saglasnost Ministarstva pravde, stekli su se uslovi da Interpol Podgorica proslijedi zahtjev Lionu za raspisivanje potjernice.

Prema dostupnim podacima, Knežević se nalazi u Londonu i, prema sopstvenom kazivanju, ima državljanstvo Velike Britanije, odakle se oglašava preko društvene mreže Instagram, pa se očekuje da će uskoro biti i "zvanično" lociran.

Kako saznaje Pobjeda, juče ujutro započeta je procedura raspisivanja međunarodne potjernice, a već sinoć o tome je obaviješteno sjedište Interpola u Lionu.

Osim britanskog, Knežević ima i državljanstva Crne Gore, Srbije, Kipra i Bjelorusije.

Procedura je jednostavna. Država u kojoj je bjegunac lociran dužna je da o tome obavijesti zemlju koja ga potražuje. Nakon toga, crnogorsko Ministarstvo pravde šalje zamolnicu o njegovom izručenju.

Po Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, u slučaju da država uhapsi traženu osobu, crnogorski istražitelji imaju rok 18 dana da dostave dokumentaciju i "najave" da su spremni da traže izručenje, a 40 dana da dostave kompletnu dokumentaciju i pošalju zamolnicu za izručenje.

Potom bi britanske vlasti cijenile zasnovanost optužbi i, samo u slučaju da se radi o nedvosmislenoj političkoj motivaciji gonjenja, mogli bi da uskrate pravnu pomoć.

S obzirom da Knežević, osim britanskog ima državljanstvo Bjelorusije i Kipra, sa kojima Crna Gora nema međunarodne sporazume, te zemlje – ukoliko se bjegunac tamo nalazi – mogu da odbiju saradnju sa našim vlastima i izbjegnu da ga izruče.

Ipak, u slučaju da izađe iz Londona, njegovo lociranje i hapšenje bi se moglo očekivati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.