Afera Atlas banka: Po nalogu Kneževića podizali sumnjive kredite
Duško Knežević

Garancije bili depoziti

Afera Atlas banka: Po nalogu Kneževića podizali sumnjive kredite

Specijalno državno tužilaštvo u ospežnoj istrazi koja je pokrenuta protiv predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića i 21 osobe provjerava ugovore o kreditima kod IMB i Atlas mont banke, garancije po tim zaduženjima jer, prema saznanjima Pobjede, istražitelji sumnjaju da je taj novac korišćen za “potrebe kriminalne organizacije” na čijem je čelu bio Knežević, a koja se tereti za utaju poreza i doprinosa, pranje novca i ucjenu.

Grupa se tereti da je po nalogu Kneževića predavala zahtjeve za kredite kod IMB i Atlas mont banke.

Kako nezvanično saznaje Pobjeda, garancije su bili depoziti iz firmi Mega Gulf, "Fiesta investments" i "Holdings limited". Istražitelji vjeruju da je taj novac potom završavao kod Kneževića i nekih osumnjičenih, a vraćan je od depozita tri firme koje su bile garant.

Istražitelji su došli do podataka da je, na primjer, odgovorno lice u Fiesta investmentsu zaključivalo ugovore o namjenskom oročenom depozitu sa Atlas mont bankom, kojim će se vraćati krediti koji su odobravani osumnjičenim fizičkim licima.

Tužilaštvo vjeruje da su članovi kriminalne grupe koju je predvodio Knežević bili, kako je prenijela Pobjeda, Elvir Kalamperović, Andrija Knežević, Miodrag Knežević, Petar Knežević, Andrej Kononenko, Arisk Timofejev, Olga Udilova, Ekatarina Petrovna Kononenko, Zvonko Gobeljić, Nebojša Šovran i Tomislav Zižić.

Sumnja se da su oni, po uputstvima dobijenim od organizatora Duška Kneževića i u dogovoru sa njim predavali zahtjeve za kredite IBM-u i Atlas mont banci, zaključivali kreditne ugovore, novac koristili za svoje potrebe ili ih davali drugim pripadnicima kriminalne organizacije, ali kredite nijesu oni vraćali…

Specijalno tužilaštvo grupu tereti za više krivičnih djela utaju poreza i doprinosa, pranje novca i ucjenu. Na čelu grupe, prema novodima iz istrage, bio je Duško Knežević po čijem nalogu su završavani sporni poslovi.

Tužilaštvo provjerava ukupno 70 pravnih i fizičkih lica povezanih sa Atlas grupom, zbog sumnje da su učestvovali u nezakonitim poslovima u kojima je pronevjereno više miliona eura, po nalogu i instrukcijama Kneževića.

Za Kneževićem su crnogorske vlasti raspisale nacionalnu potjernicu, a u toku je procedura za raspisivanje međunarodne.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.