Blagodeti turšije, kisjelog kupusa i krastavčića su brojne, ali nutricionista kaže da nikako ne konzumirate ovo
Foto: Ilustracija

Vrijedan izvor vitamina C

Blagodeti turšije, kisjelog kupusa i krastavčića su brojne, ali nutricionista kaže da nikako ne konzumirate ovo

Došlo je vrijeme da iz špajza izvučemo s pažnjom pripremljenu zimnicu i ukrasimo njima prazničnu, ali i svakodnevnu trpezu... Blagodeti turšije, kisjelog kupusa i krastavčića su brojne, i nije riječ samo o ukusnom i praktičnom povrću bez koga rijetko koji obrok može da prođe, već su u pitanju izuzetno zdrave namirnice.

Konzumiranjem zimnice ojačaćemo imuni sistem, unijećemo u svoj organizam neophodne vitamine, ali i povoljno ćemo uticati na digestivni trakt, koji usljed prazničnog prejedanja jednostavno bude preopterećen.

"Domaća turšija je fantastičan izvor vitamina i vlakana i pravi potrebnu ravnotežu na, u ovo doba godine, često preobilnim trpezama. U procesu fermentacije povrće dobija i dodatne vitamine, te je tako turšija izvor vitamina K, B vitamina, naročito važnog i rijetkog u biljnoj hrani B12. Osim toga, turšija je pravo bogatstvo probiotskih kultura koje čine čuda za naš digestivni trakt - olakšavaju varenje, sprječavaju konstipaciju, gasove i nadimanje. Prirodni probiotici postaraće se i za jačanje našeg imunog sistema, uravnotežiće nivo holesterola i djelovati preventivno na kancer debelog crijeva, KVS i druge hronične bolesti", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Sve navedene prednosti turšije važe i za kisjele krastavčiće, ali ovi omiljeni zeleni plodovi imaju dodatni plus - nisku kalorijsku vrijednost zbog koje se uklapaju u svaku redukcionu dijetu.

1459403profimedia0351321247ls

Foto: Ilustracija

"Krastavčići, karfiol, šargarepa, paprika vrijedan su izvor vitamina C u zimskim danima, koji nas štiti od virusnih infekcija. Ipak bih kao "favorita" izdvojila kisjeli kupus, kišeljen na tradicionalan način, bez ikakvih konzervanasa. Voda u kojoj je kišeljen - rasol - može se piti i koristiti kao dodatak jelima. Rasol je veoma bogat mikronutrijentima i jača crevnu floru, ali štiti i od čira na želucu", dodala je Olajdžija.

image12

Foto: Ilustracija

Često se širom Interneta mogu pronaći savjeti da je zdravo i korisno piti čak i vodu u kojoj su stajali kisjeli krastavčići. Ipak, Olajdžija kaže da to ne odgovara istini, te da za razliku od rasola, to ne bi preporučila.

"Ovo zbog velikog sadržaja soli jeste apsolutna kontraindikacija za sve bubrežne i srčane bolesnike. U ovu vodu nerijetko se dodaje i šećer, a da ne pričamo o konzervansima - ukoliko ste kupili krastavčiće ili sami dodali neku vrstu konzervansa, onda zaista nije preporučljivo piti ovu vodu. Argument da je ova voda bogata vitaminima iz krastavčića ne zadovoljava s obzirom da oni (ukoliko ih stavljamo u komadu, a ne presjecamo) zadržavaju gotovo sve vitamine u sebi, a i ovaj argument svakako ne opravdava ogroman sadržaj soli i konzervanasa koje bismo na taj način unijeli", napomenula je Olajdžija.

Žena

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.