Pet razloga zbog kojih bi trebalo svakog dana da pijete čašu rasola
Foto: Ilustracija

Vrlo zdrava i hranjiva namirnica

Pet razloga zbog kojih bi trebalo svakog dana da pijete čašu rasola

Iako je kupus sam po sebi vrlo zdrava i hranjiva namirnica, procesom kisjeljenja postaje još jači saveznik u čuvanju našeg organizma od raznih zdravstvenih problema.

Prilikom kisjeljenja zelje iz sebe ispušta tečnost, a to zanemareno blago u narodu je poznatije pod nazivom - rasol.

Jačanje imuniteta

Konzumiranje rasola posebno se preporučuje tokom hladnijih mjeseci.

Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun hranljivih materija koje jačaju imunitet.

Vitamin C, vitamin B, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink samo su dio bogatstva koje se krije u ovoj tečnosti.

Regulisanje probave

Imate problema sa zatvorom? Riješiće ih čaša rasola. Dobre bakterije koje nastaju u rasolu prilikom fermentacije unose balans u crevnu floru i održavaju je zdravom.

Olakšano mršavljenje

Rasol je niskokalorična namirnica, a istovremeno sadrži mnogo vlakana i vitamina, te djeluje kao probiotik, zbog čega se pokazuje kao odličan dodatak ishrani prilikom dijete. Dovoljno je zasitan da može zamijeniti jedan međuobrok, te efikasno redukuje nezdrave masnoće.

Ublažavanje mamurluka

Ako ste slučajno popili previše alkohola, sve nuspojave zabavnog izlaska ublažićete rasolom. On će ekspresno nadoknaditi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji organizma.

Jačanje kostiju

Važnu ulogu u zdravlju naših kostiju ima vitamin K2. On aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcijuma, čovjeku neophodnog minerala koji hrani kosti. Upravo se u rasolu i kisjelom zelju nalazi vitamin K2.

N.N.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.