Makron: EU treba da razvije pravu evropsku vojsku, nacionalizam u porastu
Emanuel Makron

Makron: EU treba da razvije pravu evropsku vojsku, nacionalizam u porastu

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je za francuski radio "Evropa jedan" da će povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) ugroziti bezbjednost Evrope, sugerišući da EU treba da razvije "pravu evropsku vojsku".

On se založio za "jaču, zaštitničku Evropu", ističući da evropski kontinent postaje sve više rascjepkan i da je nacionalizam u porastu,javlja Srna.

Prema njegovim riječima, i nacionalizam i uticaj stranih sila predstavljaju prijetnju za suverenitet Evrope, dodajući da on pokušava da promoviše "jednu suvereniju i multilateralnu Evropu". 

"Nećemo moći da zaštitimo Evropljane ako se ne opredijelimo za pravu evropsku vojsku", rekao je Makron, instistirajući da se Evropa mora braniti na mnogo "suvereniji način" ne zaviseći samo od Amerike.

Makron je pozvao na zaštitu od Kine, Rusije, pa čak i od SAD, ističući da će nedavna odluka američkog predsjednika Donalda Trampa da se povuče iz INF-a ugroziti evropsku bezbjednost, prenosi "Sputnjik".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.