Mitropolija: Groblje Petrovića postalo mjesto za igranje karata, utočište za narkomane i pse lutalice
Cetinjski manastir

Čudi ih da Ministarstvo ne zna u kakvom je stanju Dvorsko groblje

Mitropolija: Groblje Petrovića postalo mjesto za igranje karata, utočište za narkomane i pse lutalice

Grobnice na Dvorskom groblju nalaze se u lošem stanju od 1945. godine, punih sedam decenija, sve do danas, saopštila je Mitropolija crnogorsko - primorska.

Oni su se oglasili povodom, kako su naveli, neobjašnjive medijske kampanje uperene na Crkvu i Cetinjsku mitropoliju a u vezi neuglednog stanja u kome se nalazi groblje Petrovića uz zidine Cetinjskog manastira.

Naglasili su da je Uprava Cetinjskog manastira u posljednje vrijeme zaključala kapiju kako bi spriječila da svako ne bi ulazio na groblje i dalje skrnavio grobnice. 

"Isto tako, monasi su nekada razbacane ostatke grobnica, uspjeli makar da saberu na jedno mjesto kako ne bi bile rasute, i oni se staraju, koliko je to u njihovoj moći, da groblje bude uredno i čisto od otpadaka ubačenih tokom noći, i u periodu nevremena.Nažalost, ovo groblje je vremenom postalo mjesto za igranje karata, često ga najnesavjesniji koriste i kao toalet, a u zadnje vrijeme je utočište za narkomane, pa i za pse lutalice, što veoma dobro znaju Cetinjani koji duže pamte", kaže se u saopštenju

Podjsetili su da su prilikom prenosa i sahrane zemnih ostataka kraljevske porodice Petrović Njegoš 1989. g. na Dvorskom groblju izrađene nove grobnice za princeze Vjeru i Kseniju koje su u njih sahranjene.

"Tom prilikom ostali grobovi nijesu sanirani od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a ta je institucija jedina nadležna za tako nešto.Uprava Cetinjskog manastira je 2008. g. pokušala da uredi groblje, ali je bila spriječena od Zavoda za zaštitu spomenika i njenih inspekcijskih organa", naveli su u saopštenju.

Zbog svega navedenog, čudi ih, ističu, saopštenje Ministarstva kulture koje, navodno, ne zna u kakvom je stanju Dvorsko groblje

"Mitropolija crnogorsko-primorska napominje da se na pomenutom groblju uredno služe parastosi u one dane predviđene za pomen pokojnika, i da se na svakodnevnim službama pominju svi preminuli iz svetorodne loze Petrović", zaključili su.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.