Raković: Na mitropolija Joanikija ide cunami iz dubine, Bečić, Krivokapić i određeni popovi rastaču SPC u Crnoj Gori
Aleksandar Raković

Raković: Na mitropolija Joanikija ide cunami iz dubine, Bečić, Krivokapić i određeni popovi rastaču SPC u Crnoj Gori

Preko Zdravka Krivokapića i strukture oko njega pokušano je da se gradi crkvena autonomija. To još postoji i ne treba to da krijemo; probleme ne smijemo da guramo pod tepih, kazao je istoričar Aleksandar Raković gostujući danas na srpskoj TV „K1”.

"Znači, postoje ozbiljni problemi, u SPC u Crnoj Gori. U tamošnjoj jerarhiji je jedan autonomaški pokret za crkveno izdvajanje iz SPC. Taj pokret nije predvođen Joanikijem Mićovićem, on je čvrsti srpski crkveni integralista”, kazao je Raković.

Međutim, Mićović, po tvrdnji Rakovića, ne sagledava i ne kontroliše situciju u svojoj eparhiji "po dubini”.

"Ako nemate pouzdane ljude po dubini, vi nikad nećete uočiti cunami, koji ide ispod površine vode; i kad tresne cunami u obalu, ruši sve pred sobom”, rekao je Raković.

Joanikije, ocjenjuje Raković, “čini mi se da nedovoljno primjećuje taj cunami, koji ide ‘ispod površine vode’ i tu autonomašku strukturu koja postoji, nekih desetak crnogorskih popova — ne zovem ih srpskim popovima, uvrijedili bi se — koji rade na tome. To je model koji treba da dovede do izdvajanja dijelova naše jerarhije iz cjeline SPC”.

Raković je saopštio da neki sveštenici iz ogranka SPC u Crnoj Gori sada rade na osnivanju „Krivokapićeve stranke”.

"Takođe, ako pogledate to u kontekstu crkvenoga pitanja, Aleksa Bečić je nedavno bio kod Carigradskoga Patrijarha; a tamo ni riječju nije pomenuo SPC, samo Mitropoliju crnogorsko-primorsku. Bečić je isto crkveni separatista za samostalnu Crkvu u Crnoj Gori”, naveo je Raković.

On je dodao kako je, Krivokapić u septembru prošle godine bio u Vatopedu, grčkome manastiru na Svetoj Gori, ali nije obišao srpski Hilandar, namjerno je izbjegao.

“Pravio se da ta nemanjićka lavra ne postoji. A bio u pet grčkih manstira na Svetoj Gori — koji su učestvovali u raskolu u Kijevu!”, kazao je Raković, između ostaloga, blizak vrhu Patrijaršije Srbije i DF-u.

On je naveo da su sve to poruke koje moramo da imamo na umu.

"I da se ne pravimo naivni; da o tome, ja se nadam, Sinod i Arhijerejski sabor SPC zauzmu stav — da donesu neke mjere da se, ne samo spriječi rastakanje SPC, nego i ojača srpski crkveni poredak u Crnoj Gori”, dodao je Raković.

Kako je "Antena M” prenijela prije par dana, Patrijaršija Srbije procjenjuje da je "Joanikije Mićović nesposoban” i "pripremila je odabranu ekipu na čijem čelu će biti iguman Petar Dragojlović”, koja bi narednoga mjeseca doputovala u Crnu Goru.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.