Nevidljivi
Tamna munja

Otkriven novi fenomen

Nevidljivi "zli blizanac" munje može da ubije!

Naučnici, kao i drugi ljudi, grmljavinu i munje uzimali su donedavno, više manje, zdravo za gotovo. Onda su otkrili novi fenomen, paralelan s običnom munjom - tamnu munju.

Iako joj ime bolje pristaje nekom naučno-fantastičnom filmu ili seriji, naučnici su otkrili dokaze postojanja nečeg, što oni sami nazivaju "tamnom munjom". 

Poput nekog "zlog blizanca" tamna munja pojavljuje se istovremeno kad i normalna munja tokom olujnog nevremena, a ono čega mnogi nisu bili ni svjesni, jeste da ta tamna munja može pogoditi čovjeka baš kao i normalna munja.

Isto kao svoj vidljivi parnjak, tamna munja stvara se u olujnim oblacima i čak štaviše, naučnici su otkrili kako se ove dvije pojave "takmiče" koja će biti oslobođena tokom oluje. 

Model koji objašnjava nastanak tamne munje postavio je i osmislio Džosef Dvajer, sa Instituta za tehnologiju na Floridi. Njegov model i ideja čekaju potvrdu i iz drugih naučnih krugova. 

Dosad su stručnjaci samo nagađali i pretpostavljali o tamnim munjama, tu i tamo uočivši pokoji efekat koji bi mogao sugerisati na postojanje tog fenomena.

 

(Izvor: Cafe.ba)