Voda pretvorena u ekran osjetljiv na dodir
Vodeni ekran

Projekt ne sadrži nikakve LCD ili tradicionalne ekrane

Voda pretvorena u ekran osjetljiv na dodir

"Interactive Fish Tank" je instalacija koja istražuje nove, "vlažne" granice ekrana osjetljivih na dodir. Razvili su ga Manuela Donoso i Crys Moore s odjeljenja Njujorškog univerziteta za Interaktivni telekomunikacioni program.

Veliki rezervoar ispunjen vodom pretvara se u kapacitivni touchscreen, stvarajući virtuelni akvarijum pun zlatnih ribica. S “Fish Tank” instalacijom korisnici mogu “hraniti” jato riba jednostavnim dodirom svojih prstiju na površinu vode.

Dodirivanjem površine vode stvara se plavkasti krug oko kojeg se skupljaju ribe koje predstavljaju narandžaste tačkice. Simulirana ribica će tako slijediti prst koji se miče dodirivajući površinu vode.

Ideja je, prema riječima Manuele Donoso, bila stvoriti interaktivno iskustvo temeljeno na dobro poznatoj i pomalo hipnotičkoj zabavi: “Bili smo inspirisani osjećajem čuđenja i znatiželje koja je svosjtvena gledanju riba koje plivaju okolo u vodi, kao i kompulzivnom željom da dodirnemo te ribe”, rekla je Donoso za tehnološki portal The Verge.

Donoso i Moore nisu prvi koji istražuju ekrane osjetljive na dodir bazirane na vodi, ali za razliku od nekih ranijih projekata, njihov projekt ne sadrži nikakve LCD ili tradicionalne ekrane.

Umjesto toga, njihove animirane ribe prikazuju se direktno na površini vode, pomoću malog projektora instaliranog na dnu rezervoara ispunjenog vodom. Ispod je takođe smještena HD web kamera spojena s laptopom na koje je instaliran OpenCV i softver za obradu podataka.

Jednom kada se prst uroni u vodi, on “djeluje na isti način kao i stiskanje dugmeta na iPhoneu ili bilo kojem drugom ekranu osjetljivom na dodir”.

 

(Izvor: Tehnologija.me)