Ugostitelji Podgorice o prijedlogu novog Zakona o organičenju upotrebe duvanskih proizvoda: Ograničenja nisu rješenja

Ugostitelji Podgorice o prijedlogu novog Zakona o organičenju upotrebe duvanskih proizvoda: Ograničenja nisu rješenja

Udruženje ugostitelja Podgorice protivi se najavljenim rigoroznim izmjenama postojećeg zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

To su istakli nakon najava da Radna grupa u Ministarstvu zdravlja zajedno sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Podgorici i Institutom za javno zdravlje radi na novom predlogu koji bi zabranio i korišćenje bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom dijelu ugostiteljskih objekata.

- Glavni problem je što po ko zna koji puta Vlada i resorno ministarstvo donose odluke bez našeg učešća. Niko nas ne pita. Nije skoro prošla ni pandemija, a kada je bilo kakva podrška od nadležnih organa u pitanju mi smo zaobiđeni - rekao je za RTCG predsjednik tog Udruženja Momo Sladaković.

On podsjeća da Radna grupa trenutno radi na izmjeni zakona koji je donesen 2019. godine koji je dobio zeleno svjetlo i od Evropske unije, zbog čega ne vidi razlog za donošenje novih rješenja.

Kako ističe Sladaković, ugostiteljima problem zapravo predstavlja najava zabrane upotrebe bezdimnih proizvoda u zatvorenom dijelu ugostiteljskih objekata, s obzirom da je pitanje upotrebe cigareta u zatvorenom prostoru već regulisano aktuelnim zakonskim rješenjem.

- To su proizvodi koji ne proizvode dim. Uvijek neke zabrane, uvijek se nešto uvodi bez našega pitanja. Jednostavno, mi moramo da se suprostavimo tome, da nas pozovu i ovaj put i pozivam ministarstvo zdravlja, SZO i Institut za javno zdravlje da nas pozovu da sjednemo da nađemo neko zajedničko rješenje - kaže Sladaković.

Podgorički ugostitelji ističu da ograničenja nisu rješenja kao i da oni ne mogu biti odgovorni što se aktuelni zakon ne poštuje.

- I druga stvar, opet ćemo mi biti krivi ako neko konzumira proizvode u našim lokalima. Ne vidim kako da mi nosimo taj teret. Kako ja i kolege koji imamo 200-300 gostiju da utičemo na ljude koji koriste duvanske proizvode. Neka rade oni svoj posao, imamo organe javnog reda i mira - istakao je Sladaković.

Prema njegovim riječima, ugostitelji mogu biti odgovorni za izdavanje fiskalnih računa, uredne sanitarne knjižice i brigu o zaposlenima.

- Ja i kolege moje ćemo se tome žestoko suprostaviti, da budemo kažnjavani zbog nesavjesnih pojedinaca - zaključio je Sladaković za RTCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.