Sočiva koja čiste i liječe
Sočivo

revolucionarna medicinska kontaktna sočiva

Sočiva koja čiste i liječe

Kemerovski naučnici su razvili revolucionarna medicinska kontaktna sočiva na bazi jonske razmjene koja sa očiju brzo uklanjaju toksine, hemijske supstance i viruse. Nova sočiva mogu postati nezamjenljivo sredstvo ljekara, spasilaca i vojske.

Toksikološka ispitivanja medicinskih sorpcionih kontaktnih sočiva, koja bi trebalo da se koriste za saniranje opekotina očiju pri pružanju prve pomoći, završena su na Naučno-istraživačkom institutu za fizičko-hemijsku medicinu Federalne medicinsko-biološke agencije Rusije.

Izuzetnost ovih sočiva je u tome što se mogu koristiti odmah po zadobijanju opekotina na očima, odnosno još u trenutku dok povrijeđenog odvoze u bolnicu. „Sastav materijala od kojeg su sočiva izrađena aktivno neutrališe štetne materije u povrijeđenim tkivima“, navodi se u saopštenju.

Način korišćenja sočiva je vrlo jednostavan: postavljaju se i skidaju poput sterilne gaze za jednokratnu upotrebu. Služba za odnose sa javnošću Kemerovskog državnog univerziteta tvrdi da su naučnici isprobali nekoliko različitih vrsta materijala prije nego što su našli idealnu formulu za sastav sočiva.

Proizvod je patentiran i proslijeđen u naučno-istraživački institut, koji je nakon uspješnih ispitivanja na životinjama potvrdio da kontaktna sočiva „ispunjavaju zahtjeve propisane za proizvode medicinske namjene koji su u dodiru sa tkivima organizma“. Ovaj nevjerovatan pronalazak sada čekaju klinička ispitivanja u medicinskim ustanovama. Kada se sve uspješno završi, u šta su autori projekta uvjereni, u planu je serijska proizvodnja.

Kako je saopštio ranije sekretar Ekspertskog saveta a. d. „Kuzbaski naučno-tehnološki park“ Pavel Grečiškin, za proizvodnju mekih sočiva koristi se specijalni materijal sa upijajućim svojstvima. Postavljanje sočiva na povrijeđeno oko omogućava da se brzo i potpuno uklone štetne materije, toksini, hemijske supstance, virusi sa površine oka i iz očne duplje.

Nova sočiva mogu postati nezamjenljivo sredstvo lekara, spasilaca i vojske u kriznim situacijama. Moći će da se primjenjuju na licu mjesta saobraćajnih i drugih nesreća, usred katastrofe, ili u ratnim uslovima.

Ukoliko klinička ispitivanja budu uspješna, novi izum će moći da se koristi pri pružanju prve pomoći u hitnim slučajevima. Nova sočiva mogu postati nezamjenljivo sredstvo ljekara, spasilaca i vojske u kriznim situacijama. Moći će da se primjenjuju na licu mesta saobraćajnih i drugih nesreća, usred katastrofe, ili u ratnim uslovima.

„Brzina oporavka oka nakon postavljanja sočiva prvenstveno zavisi od stepena oštećenja organa i od uticaja štetnih materija. Efekat bi mogao biti u prosjeku 2-5 puta bolji nego što je to slučaj kod primjene tradicionalnih metoda liječenja“, smatra Grečiškin.

Po mišljenju kuzbaskih naučnika, ova kontaktna sočiva na bazi jonske razmjene biće nezamenljiva ne samo u medicinskim ustanovama, već i u visokorizičnim postrojenjima i u vanrednim situacijama. „Procjenjuje se da će samo u Rusiji biti potrebno dva miliona jedinica ovakvih sočiva godišnje“, dodaje se iz službe za odnose sa javnošću Kemerovskog državnog univerziteta.

 

(Izvor: Ruska reč)