U Njemačkoj više od 670 zatvorenika dobilo božićnu amnestiju
Ilustracija

Prilika da praznik proslave sa porodicama

U Njemačkoj više od 670 zatvorenika dobilo božićnu amnestiju

Više od 670 zatvorenika u Njemačkoj je prevremeno izašlo na slobodu i Božić mogu da proslave kod kuće, saznaje dpa od predstavnika pokrajinskih ministarstava pravde.

Međutim, ovog puta mnogo manje zatvorenika ima koristi od takozvane božićne amnestije. Nekoliko pokrajina prijavilo je manje oslobođenih nego prije godinu dana.

Zatvorenici koji bi ionako bili pušteni na prelazu godine mogu biti amnestirani. Međutim, ima i onih koji odbijaju prijevremeno puštanje na slobodu i žele da Božić provedu u zatvoru.

Na primjer, u Donjoj Saksoniji, prema ministarstvu pravde u Hanoveru, četiri zatvorenika su odbila da izađu ranije.

Najviše pomilovanja, kao i prošle godine, bilo je u Baden-Virtembergu. Tamo je već sredinom novembra 200 osuđenika moglo prije vremena da napusti zatvorske ustanove.

Božićna amnestija nastala je na ideji da “prijevremeni otpust povodom božićnih praznika treba da olakša reintegraciju u društvo,” rekla je ministarka pravde Baden-Virtemberga Marion Gentges.

“Zatvorenici takođe treba da imaju priliku da iskoriste ponude za pomoć, da odu u savjetodavne centre i da se obrate vlastima pošto se do njih teško ili uopšte ne može doći zbog praznika”, rekao je ministar pravde Hesena Roman Posek (Poseck).

Uslovi su strogi: pravo na amnestiju imaju samo zatvorenici koji se nisu loše pokazali u zatvoru i koji nisu osuđeni na duge kazne. Zatvorenici koji su sada ranije izašli obično su osuđivani zbog, na primjer, krađa ili krivičnih djela u vezi sa drogama, kao i zbog uvreda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.