Zatvorena istraga protiv
TESLA, AUTOMOBIL/ - FOTO: UNSPLASH - BRAM VAN OOST

Zatvorena istraga protiv "Tesle" o sistemu Autopilot

Američki regulator NHTSA zatvorio je dugogodišnju istragu o Teslinom sistemu Autopilot.

Iz NHTSA su, kako kažu, pregledali stotine nesreća koje su uključivale zloupotrebu ovog sistema, uključujući 13 sa fatalnim ishodom.

Istovremeno, NHTSA otvara novu istragu kako bi procenila da li je popravka autopilota koju je Tesla primenio u decembru dovoljno efikasna, prenosi B92.

Kako se navodi u zvaničnim dokumentima, istraga je bila "opsežna" i pokazala je da je postojao "jaz između očekivanja vozača o operativnim sposobnostima Autopilota i stvarnim mogućnostima sistema".

- Ovaj jaz je doveo do predvidive zloupotrebe i nesreća koje je bilo moguće izbeći -  dodaje se u izvještaju.

Zatvaranje istrage, koja je počela 2021. godine, označava kraj jednog od do sada najpoznatijih napora vlade SAD da pažljivo ispita Teslin softver Autopilot.

Ministarstvo pravde takođe ispituje tvrdnje kompanije o ovoj tehnologiji, a Kalifornijsko odeljenje za motorna vozila optužilo je Teslu da lažno reklamira mogućnosti Autopilota i naprednijeg beta softvera koji se zove "Full Self-Driving".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.