Foto: Beta/AP

Šolc kazao Si Đinpingu

"Ruska invazija na Ukrajinu prijeti globalnoj bezbjednosti"

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je u Pekingu kineskom lideru Si Đinpingu da ruska invazija na Ukrajinu prijeti globalnoj bezbjednosti.

Šolc je takođe rekao Siju da u tom ratu ne bi smjelo čak ni da se prijeti nuklearnim oružjem, prenijeli su njemački mediji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je prošlog mjeseca da je Rusija spremna da upotrijebi nuklearno oružje ako je ugrožen njen suverenitet ili nezavisnost.

Šolc je rekao kineskom predsjedniku da su "vitalni interesi" Njemačke pogođeni ratom protiv Ukrajine i da Moskva krši princip Povelje Ujedinjenih nacija i princip nepovredivosti državnih granica.

Kina, iako tvrdi da ne šalje vojnu pomoć Moskvi, nije kritikovala invaziju i održava ekonomske veze sa Rusijom.

Kineska novinska agencija Sinhua prenijela je da je Si izjavio da Kina ohrabruje i podržava sve napore koji vode ka mirnom rješavanju krize i podržava blagovremeno sazivanje međunarodne mirovne konferencije, uz ravnopravno učešće svih strana i diskusiju o svim mirovnim opcijama.

"Kina je voljna da održi saradnju sa svim relevantnim stranama, uključujući Njemačku, u tom pogledu", rekao je Si.

Šolc će se kasnije danas, posljednjeg dana svoje trodnevne posjete Kini, sastati sa premijerom Li Ćjangom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.