Obavještajne agencije SAD: Putin vjerovatno nije naredio ubistvo Navaljnog
Aleksej Navaljni

Obavještajne agencije SAD: Putin vjerovatno nije naredio ubistvo Navaljnog

Američke obavještajne agencije ustanovile su da ruski predsjednik Vladimir Putin verovatno nije naredio ubistvo opozicionog političara Alekseja Navaljnog u zatvoru na Arktiku u februaru, objavio je Volstrit džurnal (Wall Street Journal).

Navaljni, koji je imao 47 godina kada je umro, bio je Putinov najžešći domaći kritičar.

Njegovi saradnici, koje su vlasti označile kao ekstremiste, optužili su Putina da ga je ubio i rekli su da će pružiti dokaze koji će poduprijeti njihovu tvrdnju.

Kremlj je negirao bilo kakvu umiješanost države.

Prošlog mjeseca Putin je smrt Navaljnog nazvao “žalosnom“, istakavši da je bio spreman da preda zatvorenog političara Zapadu putem razmjene zarobljenika pod uslovom da se Navaljni nikad ne vrati u Rusiju.

Navaljnijevi saradnici rekli su da su se vodili takvi pregovori.

Volstrit džurnal je, pozivajući se na neimenovane ljude upoznate s tim pitanjem, objavio u subotu da su američke obavještajne agencije zaključile da Putin vjerovatno nije naredio da se Navaljni ubije u februaru.

Ipak, Vašington nije oslobodio ruskog lidera ukupne odgovornosti za smrt Navaljnog, uzimajući u obzir da je Navaljni godinama bio na meti ruskih vlasti, da je zatvoren pod politički motivisanim optužbama, kao i da je otrovan 2020. nervnim agensom.

Kremlj negira umiješanost države u trovanje Navaljnog 2020. godine.

Agencija Rojters nije mogla nezavisno da provjeriti navode Volstrit džurnala koji se pozvao na izvore po kojima je spomenuta ocjena “široko prihvaćena unutar obavještajne zajednice te da je dijeli nekoliko agencija, uključujući CIA-u, Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe SAD-a i obavještajci Stejt departmenta“.

Američka se procjena temelji na nizu informacija, uključujući neke klasifikovane obavještajne podatke i analizu javno dostupnih podataka, uključujući vrijeme smrti Navaljnog i činjenicu da je time zasijenjen Putinov reizbor u martu, navodi Volstri džurnal pozivajući se na neke od svojih izvora.

Jedan od glavnih saradnika Navaljnog Leonid Volkov ocijenio je spomenute teze naivnim i smiješnim.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.