Bez duvanskog dima: U ovoj državi je najniža stopa pušača u Evropi
Ilustracija

Bez duvanskog dima: U ovoj državi je najniža stopa pušača u Evropi

Pušenje cigareta decenijama unazad predstavlja globalni izazov za javno zdravlje. Dok tradicionalne strategije za smanjenje ili prestanak pušenja često stavljaju akcenat na suzdržavanje od nikotina, posljednja istraživanja ukazuju na to da je duvanski dim pravi razlog obolijevanja koje nastaje kao posljedica dugogodišnjeg “pušačkog staža“.

Tradicionalni pristup često zanemaruje činjenicu da je duvanski dim i sagorijevanje cigarete glavni nosilac štetnih materija, a ne nikotin koji se nalazi u biljci duvana, kaže pulmolog Ružica Zagorčić, stručnjak za respiratorne bolesti iz Tuzle.

“Zbog pogrešnog pristupa propuštamo priliku za istraživanje inovativnih rješenja za sve one koji nailaze na poteškoće u prestanku pušenja. Nema sumnje da je potpuno ostavljanje cigareta najbolje rješenje i ti apeli ne smiju prestati. Međutim, ne smijemo zaboraviti one ljude koji jednostavno ne žele da se odreknu duvana i nikotina ali žele da smanje štetnost koju pušenje tradicionalnih cigareta nosi sa sobom”, kaže Zagorčić.

U nizu istraživanja sprovedenih u razvijenim zemljama kao što je Švedska, koja pretenduje da postane prva zemlja bez duvanskog dima sa trenutno rekordno niskih 5,6 odsto pušača među populacijom, primjetna je značajna uloga bezdimnih alternativa u smanjenju broja pušača.

“Švedska je odličan primjer kako alternativni nikotinski proizvodi mogu smanjiti štetu povezanu s pušenjem i rasteretiti pritisak na javno zdravlje. Usvajanjem holističkog pristupa, kojim su tradicionalim mjerama za smanjenje broja pušača pridodate i stragedije smanjenja štete koje prepoznaju alternative i edukaciju javnosti o alternativama, čime su stvorili okruženje gdje pušači imaju više opcija borbu sa ovom lošom navikom,” objašnjava Zagorčić.

Bezdimne alternative su postale popularne u zemljama koje su prihvatile koncept smanjenja štete i rizika povezanog s pušenjem tradicionalnih cigareta. Istraživanja su takođe pokazala da su savremeni supstituti za pušenje, poput bezdimnih alternativa – realne alternative tradicionalnim cigaretama.

“Nove tehnologije su omogućile razvoj proizvoda koji zadovoljavaju potrebu nikotinom bez izloženosti većini štetnih materija koje se nastaju sagorijevanjem duvana. One nikako nisu bez rizika, ali jesu bolja opcija od nastavka pušenja cigareta,” kaže Zagorčić.

Inovativni pristupi smanjenju pušenja ne moraju biti ograničeni samo na tradicionalne metode. Fokusiranje na smanjenje izloženosti dimu, zajedno s raznovrsnim naučno potkrepljenim alternativama za zadovoljenje potrebe za nikotinom, može predstavljati ključ unapređenja javnog zdravlja. Zemlje koje su postigle značajan pad u konzumaciji tradicionalnih cigareta su ujedno one koje su pored već postojećih mjera za smanjenje pušenja prepoznale i ulogu bezdimnih alternativa koje su rezervisane upravo za punoljetne pušače koji ne žele da se odreknu duvana i nikotina u potpunosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.