Rusija napreduje u Donjeckoj oblasti; Zelenski traži početak pregovora o pristupanju
(Foto: Beta/(Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP))

Rusija napreduje u Donjeckoj oblasti; Zelenski traži početak pregovora o pristupanju

Rat u Ukrajini – 795. dan. Moskva optužuje Kijev da je u posljednja 24 sata bombardovao više sela i gradova koje kontroliše Rusija. Sa druge strane, glavnokomandujući ukrajinske vojske potvrdio je da se situacija na istoku zemlje pogoršala. Kremlj demantuje navode da će ustupiti dio osvojenih teritorija u zamjenu za zamrznutu rusku imovine, dok Zelenski smatra da je vrijeme da se otpočnu i faktički pregovori o pristupanju Ukrajine EU.

Nastavljaju se sukobi na istoku Ukrajine, a najžešće borbe tokom prethodnog dana vođene su u Donjeckoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Moskva tvrdi je zauzela selo Novobahmutovku u Donjeckom regionu, kao i da su najmanje četiri osobe poginule u ukrajinskom granatiranju gradova i sela u područjima Zaporožja i Hersona.

Sa druge strane, glavnokomandujući Vojske Ukrajine Oleksandar Sirski navodi da se situacija na terenu pogoršala i da trupe zauzimaju nove pozicije zapadno od Berdičija, Semenovke i Novomihajlovke.

Dok traju borbe, Kijev iščekuje američku isporuku oružja i municije i nada se da će najavljeni sporazum o bezbjednosnim garancijama sa Sjedinjenim Državama biti najčvršći međunarodni dogovor za odbranu zemlje.

Kremlj je demantovao navode da bi ustupio pojedine osvojene teritorije u zamjenu za odmrzavanje dijela zamrznute ruske imovine na Zapadu.

Volodomir Zelenski nastavlja diplomatsku misiju i u Evropskoj uniji, a ukrajinski predsjednik smatra da je država, u tom pogledu, ispunila sve uslove za faktički početak pregovora o pristupanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.