Milan Radulović, foto: Screenshot/TVCG

"Crkvi nema mjesta u politici, Zakon o slobodi vjeroispovijesti savremen"

Sveštenik Carigradske patrijaršije Milan Radulović, koji je nedavno premijeru Dušku Markoviću uputio otvoreno pismo, u kojem se osvrnuo na Zakon o slobodi vjeroispovjesti, iskakavši da je zakon savremen, te da smatra da crkvi nije mjesto u politici, za Dnevnik TVCG kaže da se nakon toga suočio sa izvjesnim neodobravanjem.

Ponavlja da svi moraju živjeti zajedno u miru i slozi. Sveštenik porijeklom iz Bara, nedavno je privukao pažnju medija u regionu prevođenjem Kurana sa arapskog na ukrajinski.

Sveštenik Carigradske patrijaršije Milan Radulović smatra da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti moderan, te da garantuje i podstiče slobodno praktikovanje vjere. Sve to je predočio i premijeru Dušku Markoviću u otvorenom pismu.

"Crkvi nema mjesta u politici. Pogotovo mi se sviđa to što je Vlada Crne Gore htjela izaći u susret epartihajama pravoslavne crkve i izmijeniti one stavove koji nijesu bili prihvatljivi. I pokazala stvarno hrišćansku etiku. Tako da ja podržavam taj hrišćanski stav Vlade Crne Gore", kaže Radulović.

Zbog ovakvog stava, profesor Radulović se, kaže, susreo sa određenim neodobravanjem.

"Nama koji živimo u zapadnim zemljama nije prihvatljivo da nam bilo ko određuje za koga da glasamo i za koga da ne glasamo. Mogu postojati sugestije, ali baš da nam neko izričito kaže nemojte glasati za određenu političku grupaciju. To je nama strano, i meni koji živim i na zapadu i u Crnoj Gori veoma strano da mi jednostavno neko iz crkvene organizacije da mi neko određuje za koga ću ja da glasam", poručuje sagovornik TVCG.

Jer, poručuje Radulović, u Crnoj Gori svi moraju živjeti zajedno.

"Moramo živjeti jedni pored drugih i zajedno graditi budućnost Crne Gore, ne moramo se slagati u svemu ali moramo pružiti ruku pomirenja jedan drugome i jednostavno crkvi nije mjesto u politici. Crkvi je mjesto da oplemenjuje narod. Znači crkva i svaka vjerska zajednica ne smije plašiti ljude prokletstvima da će se nešto desiti ako glasaju za neku političku grupaciju", kaže on.

Milan Radulović pravoslavni je sveštenik sa službom u Torontu, a predaje i na islamskom fakultetu u tom gradu.

TVCG/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.