Nikšić: Sve više prekršaja zbog korupcije
SUD ZA PREKRŠAJE/ ŽELJKO ŠAPURIĆ

Nikšić: Sve više prekršaja zbog korupcije

U nikšićkom odjeljenju Suda za prekršaje tokom ove godine bila su ukupno 8.484 predmeta zajedno sa onim koji su preneseni iz 2023.

Za period od 1. januara do 1. aprila ove godine bilo je ukupno 5.450 prekršajnih prijava, što govori da je ovaj sud za četiri mjeseca ove godine završio 3.034 predmeta.

Kada su u pitanju tri najbrojnije oblasti povećanja prekršajnih prijava, podaci pokazuju da je broj prijava do 1. aprila ove godine u odnosu na prošlu iz oblasti Zakona o sprečavanju korupcije znatno veći, odnosno za 24 prijave, iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima (ZOBS) broj je veći za 134 prijave, a za oblast Zakona o javnom redu i miru (JRM) za 3 prekršajne prijave.

– Najveći broj prekršajnih prijava od 1. januara do 1. aprila primljen je za prekršaje iz oblasti ZOBS-a, ukupno 794, dok je za isti period prošle godine taj broj bio 660. Za prekršaje iz oblasti Zakona o JRM sud je primio 78 prijava, dok su u istom periodu prošle godine bile 53 prijave. Za prekršaje iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici primljeno je 56 prijava, dok je prošle godine u ovom periodu primljeno 77 prijava. Za prekršaje iz oblasti Zakona o sprečavanju korupcije sud je primio 38 prijava dok je u istom periodu prošle godine bilo 14 takvih prijava. Kada su u pitanju prekršaji iz oblasti Zakona o sprečavanju zloupotrebe droge, ove godine primljeno je sedam prijava, dok je prošle godine u istom periodu bilo 10 takvih prijava – saopštavaju za "Dan" i nikšićkog od‌jeljenja Suda za prekršaje.

Prema podacima, do 1. aprila ove godine zajedno sa prenesenim predmetima iz prethodne, sud je brojao 3.739 prijava iz oblasti ZOBS-a, 530 prijava iz obasti Zakona o JRM, 279 prijava iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, 213 prijava iz oblasti Zakona o sprečavanju korupcije, 154 prijave iz oblasti Zakona o porezu pravnih lica, 84 prijave iz oblasti Zakona o sprečavanju zloupotrebe droge, 52 prijave iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, 46 prijava iz obalasti Zakona o radnom vremenu, 43 prijave iz oblasti Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i nijedan iz oblasti Zakona o zabrani diskriminacije, dok je u okviru ostalih oblasti bilo 310 prijava.

Iz suda navode da u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na prvo tromjesečje 2023. postoji tendencija porasta broja predmeta iz Zakona o sprečavanju korupcije, ZOBS-a i Zakona o JRM, dok je znatno manji broj primljenih predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti nasilja u porodici i Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga.

– Kada je u pitanju 2023. godina u ovom sudu je bilo najviše predmeta iz oblasti ZOBS-a, ukupno 6.118 predmeta, dok je najmanji broj prekršajnih prijava bio iz oblasti Zakona o zabrani diskriminacije, kada je sudu dostavljena samo 1 prijava, dok ove godine nije bilo nijedne – navode iz suda.

Broj prijava u Nikšiću iz oblasti korupcije na trećem je mjestu po povećanju u odnosu na druge oblasti i na podatke iz prošle godine, a Borislav Đurišić, direktor nevladine organizacije Inicijativa direktne demokratije, u razgovoru za "Dan" ocjenjuje da građani prepoznaju korupciju kao jedan od najvažnijih problema koji ugrožavaju efikasnost i stabilnost države.

– Toliki broj aktuelnih predmeta ukazuje i na inherentnu neefikasnost našeg sudskog sistema, na manjak sudija i njihovu preopterećenost i na nedostatak u zakonskim rješenjima koji omogućavaju trajanje sudskih procesa van svakog razumnog roka – kaže Đurišić.

Kada je u pitanju tendencija porasta ovih prijava, smatra da je razlog veće povjerenje u institucije.

– Možemo zaključiti da su građani danas slobodniji da prijave korupciju nego ranije i da imaju i veće povjerenje u institucije da će se neselektivno obračunati sa korupcijom. Moguće je da su brojna hapšenja visokih državnih funkcionera koji su pripadali i bivšoj i sadašnjoj vlasti doprinijelo takvoj percepciji. Ipak, toliki broj slučajeva ukazuje da je korupcija duboko ukorijenjena u društvu i da će biti potrebna odlučna volja i brojne reforme kako bi se taj problem riješio – kaže Đurišić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.