Kada je vrijeme da bacite stare gaćice i kupite nove?
Ilustracija

Kada je vrijeme da bacite stare gaćice i kupite nove?

Stručnjaci ističu opasnost od bakterija koje se mogu pronaći na donjem vešu uprkos pranju na visokim temperaturama, stoga savjetuju da napravite red u ormaru.

Što se tiče kolekcije donjeg veša, većina nas ima nekoliko pari starih, dragih pa i dotrajalih gaćica koje čuvamo jer su nam udobne.

Sudeći po riječima stručnjaka za higijenu, takva navika nije dobra i trebalo bismo da razmotrimo uklanjanje ako donji veš imamo duže od šest mjeseci, piše The Sun.

Dr Shirin Lakhani objašnjava kako bakterije mogu ostati na gaćicama čak i nakon što one prođu kroz veš mašinu.

"Donji veš duže je vrijeme u bliskom kontaktu s vašom kožom, tačnije, vašim intimnim područjima. Kao rezultat toga dolazi u kontakt s mnogo mrtve kože, kao i s bakterijama - kako zdravim, prirodnim bakterijama koje svi mi imamo, tako i sa lošim bakterijama koje mogu biti posledica infekcija", ističe ona.

Postoje istraživanja koja sugerišu da neke bakterije, poput ešerihije, mogu da prežive i na visokim temperaturama pranja. Zbog toga savjetuje da bacimo stare gaćice i kupimo nove nakon najviše godinu dana, a idealno nakon šest mjeseci.

To posebno važi za donji veš koji koristimo pri sportskim aktivnostima ili u teretani.

"Mijenjanjem donjeg veša na svakih šest mjeseci i pranjem na visokim temperaturama preduzimate najvažnije korake u zaštiti svog intimnog zdravlja", ističe dr Lakhani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.