Đukanović: Koprivica nema jasnu predstavu šta jeste, a šta nije citat, završavamo javnu polemiku sa njim
Mitar Đukanović

Đukanović: Koprivica nema jasnu predstavu šta jeste, a šta nije citat, završavamo javnu polemiku sa njim

Tvrdnje potpredsjednika Demokrata Moma Koprivice o prisustvu citata u magistarskom radu predsjednika te partije Alekse Bečića neutemeljene su i učvršćuju utisak da Koprivica nema jasnu predstavu o tome šta jeste, a šta nije citat, kazao je izvršni direktor Centra za akademski integritet, Mitar Đukanović.

"U prilogu je isječak iz stranice 62. Bečićevog magistarskog rada, u kojoj Bečić iznosi podatke o osnivanju «Montenegroberze». Pošto je, u ovom slučaju, Bečićev izvor Lajovićeva studija 'Korporativno upravljanje kao determinanta konkurentske sposobnosti preduzeća', Bečić taj izvor ispravno navodi u fusnoti, jasno stavljajući do znanja da se radi o tuđim mislima i riječima. Zato ovaj dio teksta u našoj analizi ne navodimo kao primjer prepisivanja", kazao je Đukanović.

ispravancitat

Međutim, na strani 49. Bečićevog rada, ističe Đukanović, situacija je drugačija. 

Becicstr49

"Čitajući ovu stranu, ne bi Vam nikad palo na pamet da je sav taj tekst – kao, uzgred budi rečeno, i čitavo poglavlje 2.5.1. – doslovno prenesen sa stranica 24-28 studije 'Korporativno upravljanje: priručnik', neimenovane grupe autora, objavljene 2009", ističe Đukanović.

2428

U čitavom poglavlju 2.5.1. Bečićeve teze, dodaje on, čiji je tekst u potpunosti preuzet sa stranica 24-28 studije «Korporativno upravljanje: priručnik», nema niti jedne reference na stranice 24-28 studije 'Korporativno upravljanje: priručnik'. 

"Magistar Koprivica u tome ne vidi nikakav problem, zato što je, po njegovom mišljenju, sasvim dovoljno to što je Bečić studiju 'Korporativno upravljanje: priručnik' uvrstio u bibliografiju. Po istom principu, mogao bi i mr Koprivica da u neku svoju buduću knjigu umetne par poglavlja Marksovog 'Kapitala' - što da ne? – pod uslovom da Marksov opus navede u bibliografiji. Savjetujemo mr Koprivici da to ne radi", kazao je Đukanović i podsjetio da je Centar danas protiv Bečića predao krivičnu prijavu tužilaštvu.

"Sudu časti UCG smo podnijeli zahtjev za formiranje stručne komisije za provjeru autentičnosti sporne disertacije. Ako mr Koprivica bude i dalje želio da diskutuje o pravilima akademskog pisanja, upućujemo ga na te dvije, po našem mišljenju adekvatne adrese. Ovim završavamo javnu polemiku sa mr Koprivicom", rekao je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.