Bečić neće biti krivično gonjen, nastupila zastarjelost
Aleksa Bečić

Slučaj plagijata magistarskog rada

Bečić neće biti krivično gonjen, nastupila zastarjelost

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, u slučaju krivične prijave za krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora, neće biti krivično gonjen, jer je tužilaštvo konstatovalo da je u tom slučaju nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, navodi se u rješenju Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, a koje je primio izvršni direktor Centra za akademski integritet, Mitar Đukanović.

"Sa žaljenjem primjećujemo da su, ovom prilikom, pravosnažni propisi o zastari krivičnog gonjenja omogućili gdinu Bečiću da izbjegne suočavanje sa pravnim posljedicama krađe intelektualne svojine gdina Borisa Divjaka, mr Milorada M. Bujagića, prof. dr Srđe Popovića i ostalih. Nadamo se da će ovo biti posljednji put da prepoznati plagijatori, na očigled crnogorske javnosti, uspiju da izbjegnu sud pravde samo zato što je njihov plagijat otkriven previše kasno". poručio je Đukanović.

mitardjukanovic

Mitar Đukanović

On je istakao da snažno podržava napore radne grupe na izradi nacrta Zakona o akademskom integritetu, kojim bi se blagovremeno sankcionisanje plagijata olakšalo.

"Apelujemo i na nadležne organe da se, u sklopu budućih izmjena Krivičnog zakonika, založe za promjene u dijelu zastare krivičnog gonjenja u slučaju krivičnih prijava za plagijat. 

Ako su, usljed zastare, tužilaštvu ruke svezane, Univerzitetu Crne Gore nisu. Pošto plagijat ne predstavlja samo krivično djelo, već i najgrublju povredu principa akademske čestitosti, “nadležni organ” u slučaju plagijata nije samo tužilaštvo, već i Univerzitet", kazao je Đukanović.

S tim u vezi, podsjeća da su se nadležna tijela Univerziteta Crne Gore još 28. aprila obavezala da će sprovesti postupak provjere autentičnosti magistarskog rada Bečića, te da, "kao podnosioci zahtjeva, nakon više od dva mjeseca od tog obećanja nemamo nikakve informacije dokle se sa tim postupkom došlo". 

"Smatramo da bi, za nadležno tijelo Univerziteta Crne Gore, pomenuti process trebalo da bude prioritet, zato što bi se neozbiljnost u pristupu ovoj preuzetoj obavezi negativno odrazila na akademsku reputaciju naše najstarije visokoškolske ustanove. S obzirom na činjenicu da smo, još u aprilu, svim relevantnim tijelima UCG dostavili kompletan dokazni materijal, ubijeđeni smo da je do danas UCG na raspolaganju imao i resursa i vremena da započne proces na koji se javno obavezao. Shodno tome, pozivamo nadležno tijelo Univerziteta Crne Gore da crnogorsku javnost upozna sa konkretnim koracima koje je preduzelo i eventualnim zaključima do kojih je došlo", poručio je Đukanović.

Podsjećamo, Đukanović je u aprilu 2018. saopštio da je gotovo polovina magistarskog rada lidera Demokata Alekse Bečića plagijat nakon čega je podnio krivičnu prijavu.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.