Za ovu vrstu orgazma sigurno niste znali
Ilustracija

Iznenadićete se

Za ovu vrstu orgazma sigurno niste znali

Postoje razne situacije, koje nemaju veze sa seksom, a koje mogu dovesti do orgazma - na koži.

Sigurno vam je poznat osjećaj kada vam se koža blago ježi, cijelo tijelo vam blago podrhtava, a srce ubrzano kuca - kada vam se koža tako naježi, a uzrok za to je nešto lijepo, prijatno, riječ je o "kožnom orgazmu," kaže Dejvid Robson.

Robson je ovu temu istraživao za BBC, a kaže da do "kožnog orgazma" najčešće dolazi kada slušamo muziku koja nam prija. "Najbolji kompozitori igraju se našim mozgom, prave tenziju koja dovodi do reakcije u centrima za zadovoljstvo u mozgu, nakon čega se luči dopain. Rezultat je euforija koju često prate i tjelesne reakcije, uključujući i takozvano ježenje kože."

Muzika nije jedino neseksualno iskustvo koje može da dovede do "kožnog orgazma" - isti osjećaj može izazvati šuštanje lišća, neke umjetničke slike, nježna masaža glave...

Istraživanja pokazuju da razne vrste stimulacije mogu dovesti do ovakvog osjećaja, manje ili više izraženog - čak i probanje limuna dovelo je neke ispitanike do "kožnog orgazma!" Stručnjaci objašnjavaju da do ježenja kože dolazi prilikom stimulacije simpatičkog nervnog sistema.

Neke filmske scene takođe mogu da dovedu do ove vrste orgazma, odnosno ubrzanja rada srca i osjećaja blagog drhtanja.

Dakle, prema riječima stručnjaka, "kožni orgazam" mogu da izazovu muzika, filmovi, hrana, kao i nježni dodiri.

Stručnjaci naglašavaju da ovo iskustvo dobro utiče na nas – povećava naš prag bola i podstiče nas da pomažemo drugima. Na kraju krajeva, kažu, podstiče nas da cijenimo "sitna zadovoljstva" koja dovode do "kožnog orgazma."

Izvor: Mondo.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.