Od domena Me Crna Gora zaradila 15 miliona eura
Ilustracija

U proteklih šest godina

Od domena Me Crna Gora zaradila 15 miliona eura

Crna Gora je od Me domena u prošlih šest godina zaradila više od 15 miliona eura, saopštio je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, na Evroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu, prenosi RTCG.

Govoreći na temu digitalne ekonomije, Lazović je ukazao na izazove sa kojima se savremene zemlje suočavaju, kao i na velike potencijale koje zemlje u razvoju imaju u tom procesu, ukoliko svoj razvoj usklade sa tehnološkim promjenama.

“U tom kontekstu, potpredsjednik je podsjetio na efekte Me. domena - virtuelnog proizvoda od koga je Crna Gora u proteklih 6 godina ostvarila prihod od preko 15 miliona eura. U ovom procesu država igra ključnu ulogu, jer treba da obezbijedi neophodnu infrastrukturnu osnovu kroz broadband, e-servise, digitalno obrazovanje i naučno-tehnološke parkove”, rekao je Lazović.

U saradnji sa Marmara forumom, tokom samita je organizovan poslovni forum posvećen Crnoj Gori. Forum je otvorio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je pozdravio okupljene privrednike i pozvao ih da ulažu u Crnu Goru.

Na forumu je crnogorska delegacija, kroz dijalog sa potencijalnim investitorima, predstavila ekonomske i investicione potencijale naše zemlje, sa fokusom na projekte iz turizma, energetike i poljoprivrede. Poseban poziv upućen je turskim kompanijama u oblasti tekstilne industrije da pokrenu biznis u gradovima na sjeveru Crne Gore, koristeći mehanizam biznis zona i drugih podsticajnih mjera. 

“Jedna kontinuirano rastuća ekonomija, kao što je ekonomija Turske, stvara zdrave investitore za koje vjerujemo da mogu pronaći interes u sektorima koji imaju najvećirazvojni potencijal u našoj zemlji” - rekao je Lazović, obraćajući se privrednim subjektima iz Republike Turske koji su zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru, kao i onima koji su već prisutni na crnogorskom tržištu. 

Učešće na forumu uzela je i ministarka nauke Sanja Vlahović koja je potencijalnim investitorima predočila niz projekata koje Crna Gora realizuje u oblasti nauke, a koji sa aspekta ulaganja mogu biti atraktivni za turske investitore. Pri tome je akcenat stavila na formiranje centara uspješnosti, posebno na projekat uspostavljanja naučno-tehnološkog parka, gdje Turska ima značajno iskustvo i razvijenu mrežu koja može pomoći razvoju tog projekta u Crnoj Gori i pronalaženju partnera.

Turska je jedna od zemalja sa visokim stopama rasta i značajnim kapitalom za investiranje van granica Turske, čiji su investitori prepoznali Crnu Goru kao zemlju konkurentskih prednosti, o čemu svjedoče već realizovane investicije, kao i interesovanja za konkretne projekte. To je i razlog da su Vlade Crne Gore i Republike Turske opredijeljene da dobre političke odnose usmjere na dalje unapređenje ekonomske saradnje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.