Oprez sa čučnjevima!
Ilustracija

Najbolje vježbe za jačanje nogu i trupa

Oprez sa čučnjevima!

Čučanj je jedna od najboljih vježbi za jačanje nogu i trupa. Može se izvoditi sa ili bez opterećenja, odnosno tegova, ali nova istraživanja pokazuju da postoji par stvari na koje pri treningu treba obratiti pažnju.

Držanje glave

Istraživanja su pokazala da je izuzetno bitno kako držite glavu prilikom vježbi. Kada vježbač prilikom čučnja nagne glavu naprijed, automatski nagne i tijelo. Na taj način povećava pritisak u donjem dijelu kičme što logično znači slabije rezultate vježbanja. Savjet je da se prilikom vježbanja usredsredite na jednu tačku pred sobom i ni u jednom trenutku ne skrećete pogled. Kada stignete do najniže tračke pri spuštanju, nagnite glavu malo unazad, a bokove potisnite ka naprijed, kako biste se podigli, a tijelo zadržali u ravnoj liniji.

Pojas

U slučaju da radite sa opterećenjem, istraživanja su pokazala da prilikom dubokog čučnja sa tegovima pojas daje odlične rezultate za poboljšanje stabilnosti donjeg dijela leđa. Međutim, treba izbjegavati nošenje pojasa tokom cijelog treninga jer ista istraživanja pokazuju da ovo uljenjuje mišiće struka, pa vježbanje neće imati svoj puni efekat. Slabljenje mišića lumbalnog dijela može prouzrokovati dalje povrede leđa.

Jačajte i druge grupe mišića

Da biste izbjegli povrede poput gore navedenih, neophodno je da paralelno sa čučnjevima radite i na jačanju trbušnih mišića, kukova i donjeg dijela leđa. Naročito ako čučnjeve izvodite sa većim opterećenjem.

Izvor: muskimagazin.com

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.