MIDT: Otvorena elektronska linija za prijavu nelegalnog sadržaja na Internetu
ilustracija

Zaštita djece

MIDT: Otvorena elektronska linija za prijavu nelegalnog sadržaja na Internetu

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, u saradnji sa institucijom Crnogorskog ombudsmana, otvorilo je elektronsku liniju za prijavu nelegalnog sadržaja kojim se, na bilo koji način, putem Interneta, ugrožavaju dječja prava.

"Formular koji se nalazi na strani crnogorskog CIRT-a, tima za suzbijanje računarskih incidenata (www.cirt.me), omogućava svim crnogorskim građanima, prije svih djeci i roditeljima, da prijave Internet stranu koja sadrži materijal koji predstavlja psihičku ili fizičku zloupotrebu djeteta, njegovog zdravlja i integriteta, zlostavljanje, nedopustivo ponašanje ili drug vid ugrožavanja dječjih prava", navodi se u saopštenju MIDT-a.

Formular takođe sadrži opciju „Hrabro sanduče“ koja omogućava direktno obraćanje Crnogorskom ombudsmanu. Dakle, pored mogućnosti prijave nelegalnog Internet sadržaja, roditelji i djeca se pozivaju da sve vrste zlostavljanja ili zloupotrebe djeteta na Internetu prijave Zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

Prijava se obavlja elektronski, putem formulara koji se može naći na strani www.cirt.me.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.