Najveći brod na svijetu zaplovio! (VIDEO)
Ovaj brod je 382 metra dugačak, 127 metara širok i oko 70 metara visok

„Piter Shelte“

Najveći brod na svijetu zaplovio! (VIDEO)

Čitavih 382 metra dugačak, 127 metara širok i oko 70 metara visok - „Piter Shelte“ je najveći je brod na svijetu!

Od džinovskog „Daevuovog“ brodogradilišta u Južnoj Koreji navikli smo već decenijama da izlaze ogromni prekookeanski brodovi, ali „Piter Shelte“ je svakako nesvakidašnji brod.

Namjenjen je instalaciji i otklanjanju platformi za vađenje nafte i zvanično je uručen u ruke kompanije "Allseas".

Nevjerovatne dimenzije broda samo su jedna od impresivnih karakteristika. Može da podigne 48.000 tona tereta, dok je kapacitet bočnih pramčanih dizalica (koje služe za podizanje i spuštanje konstrukcije bušotina) 25.000 tona!

Takođe, količina cijevi koje može da postavi je 2.000 tona, čime je i u toj kategoriji zauzeo svjetski tron.

„Piter Shelte“ možda jeste impresivan, ali "Allseas" ima još veće planove. U novembru prošle godine najavili su da su naručili novi, još veći brod, koji će biti završen 2020. godine.

 
 
(rts)

 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.