Modne greške koje stvarno ne bi trebalo da pravite
Ilustracija

Dame

Modne greške koje stvarno ne bi trebalo da pravite

Postoje neka stilska pravila koja su stvorena da se prekrše kao na primjer, pravilo da ružičasta i crvena ne idu zajedno, a svi smo se uvjerili da baš i nije tako nakon što je Kejt Midlton nedavno to i dokazala. Ipak, neke modne greške stvarno ne bi trebalo da pravite, savjetuje Magazin.hr.

Kombinovanje tankih, visokih potpetica s kratkom širokom suknjom ili haljinom 

Nemojte pogrešno shvatiti, ne radi se o tome da li ste ili niste pokazali previše kože. S kratkom i širokom suknjom ili haljinom i tankim, te visokim potpeticama jednostavno dođe do svojevrsne vizuelne neravnoteže, a taj efekt nije poželjan i njime ne postižete željene stilske rezultate. Kratka i široka suknja ili haljina bolje će odgovarati uz, na primjer, combat (military) čizme ili cipele s mini platformom. 

Jedan brend od glave do pete 

Bilo da je riječ o Zari ili H&M-u, ako nosite jedan brend od glave do pete izgledaćete kao hodajuća reklama, čak ako se i ne vidi logo na svakom odjevnom predmetu. Možda vas je inspirisala lutka u izlogu i odjevna kombinacija na njoj ili fotografije iz kataloga, ali stil je razumijevanje odjeće i izvan konteksta. Važno je da razvijete svoj lični stil. 

Nošenje odjeće koja vam gotovo pristaje 

Postoji odjeća koja je napravljena tako da izgleda preveliko dok se nosi, isto tako postoji i uska odjeća. No, kad su vam pantalone "taman", odnosno kad su pretijesne tako da ih jedva zakopčavate, ili vam sako u ramenima ne stoji onako kako bi trebalo ili su cipele u koje ste se zaljubili premale, to će na vama izgledati jako čudno i nećete se osjećati prijatno u tome. Takve stvari nikad nisu dobra opcija. 

Nošenje odjeće i cipela u kojima se jedva krećete 

Preuske haljine u kojima jedva držite ravnu liniju dok hodate, neudobne cipele s prevelikom petom u kojima gubite ravnotežu, čizme iznad koljena nakon kojih uvijek na nogama imate ranice, preskupa i dragocjena torba zbog koje se nikad ne možete opustiti... Ako će vam odjeća i obuća ometati raspoloženje, ne isplati se to nositi. 

Pretvarate se da ste nešto što niste 

Shvatanje toga šta zapravo želite reći odjećom koju nosite dolazi s procesom eksperimentisanja i prelaženja granica. Vaša bi odjeća uvijek trebalo da naglašava vas same. Ako se u onome što nosite ne osjećate 100 odsto autentično, nemojte nikome ugađati i nemojte stil koristiti da bi se pretvarali da ste nešto što niste. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.