Program koji zna kako ćemo izgledati u starosti

Projekciju starenja djetetovog lica do 80. godine

Program koji zna kako ćemo izgledati u starosti

Program koji se razvija na Univerzitetu u Vašingtonu omogućava projekciju starenja djetetovog lica sve do 80. godine. Finansiranje projekta su osigurali Google i Intel, a od posebnog značaja bi se mogao pokazati u slučajevima izgubljene djece.

Pomoću internet pretraga, ovaj softver je izradio posebne algoritme o tome kako ljudi stare u licima, nezavisno od osvjetljenja, izrazima i pozama na određenim fotografijama. Softver je u stanju da iskoristi samo bitne informacije (po položaju piksela) i da ih primijen na fotografiju djeteta, kako bi se moglo utvrditi kako izgleda u budućnosti – starije.

Najbitnije u cijeloj priči jeste to da će policijske jedinice moći da koriste ovaj softver u pretragama za nestalim klincima, jer se on može izvoditi i na uobičajenim kućnim računarima, prenosi tportal.

Istraživači napominju kako je softver kudikamo složeniji od aplikacija za zabavu koje postoje već godinama, a koje tobože pružaju uvid u vaš izgled kada ste stariji. Ira Kemelmacher-Shlizerman, docent univerziteta na području računarskih nauka i inženjerstva, navodi kako su otkrili da njihove metode funkcionišu ‘izvanredno dobro’.