Savjeti sa kojima ćete postati majstor Gmaila
Ilustracija

Jednostavno

Savjeti sa kojima ćete postati majstor Gmaila

Mashable je napravio listu malih trikova i načina na koji ćete si olakšati rad s Gmailom.

1. Ako ste ikada poželjeli upravljati opcijama na Gmailu pritiskom na par tipki, ovdje možete pronaći popis svih prečica na tastaturi.

2. Niste završili pisanje emaila i slučajno ste stisnuli "send". U podešavanjima nađite i omogućite opciju Undo send.

3. Ako ste u potrazi za emailom koji je imao attach, u kućicu za pretragu upišite kod has:attachment kako ne biste pretraživali more praznih poruka.

4. Ako stalno morate slati isti email, možete postaviti opciju automatskog odgovora. Kliknite na meni za podešavanja u gornjem desnom uglu i izaberite "Settings". Zatim kliknite na tab "Labs", skrolujte dok ne nađete "Canned Responses". Označite tu opciju, napišite i sačuvajte novi email. U donjem desnom uglu tog emaila, pred ikone za smeće, nalaziće se mala strjelica. Kliknite na nju i pojaviće se lista na kojoj se kao opcija nalazi "Canned Responses". Tamo ćete moći kreirati bilo koju automatsku poruku koju ćete poslati jednim klikom. 

5. Ako morate brzo provjeriti email, a stranica se ne loadujea kako treba, preselite se na "basic mode". Tu opciju ponudiće vam i sam Gmail ako dođe do problema. Ako ne želite čekati dodajte /? na kraju svog URL-a.

6. Poslali ste email i shvatili da u adresu niste upisali tačku između imena i prezimena? Ne brinite, Gmail ionako ne prepoznaje tačke i znak + u adresi. To otprilike znači ovo: "[email protected]" je isto kao i "[email protected]".

7. 2013. godine Gmail je napravio mali update inboxa i dodao nove tabove na vrhu. Tako možete filtrirati svoje mailove u "Primary", "Social" i "Promotions." Međutim, sami možete uređivati poredak i izbor tabova.

8. Još jedan savjet za ljubitelje tabova. Ako imate nekoliko otvorenih tabova u svom browseru i želite saznati koliko imate emailova osim da klikate na stranicu, koristite "unread message icon". Pod "Settings" izaberite "Labs", skrolujte do opcije "Unread message icon" i označite je.

9. Gmail ima razrađen sistem zvjezdica u inboxu kojima možete označiti mailove. Možete birati između zvjezdica različitih boja, a na raspolaganju su vam i drugi simboli.

10. Trenutna pozadinska tema inboxa vas nervira? Odaberite svoju temu. U podešavanjima u gornjem desnom uglu izaberite "Themes", skrolujte do "Custom Themes". Kliknite na "Select a background image" i uploadujte fotografiju po svom izboru.

Mashable je napravio listu malih trikova i načina na koji ćete olakšati rad s Gmailom.