Alternativa mobilnoj mreži koja želi da osvoji svijet
ilustracija

Isti protokol na svim meridijanima

Alternativa mobilnoj mreži koja želi da osvoji svijet

Francuski startup Sigfox prikupio je 15 miliona eura sredstava od IDInvesta i BPIFrance koje planira da uloži u alternativnu mobilnu mrežu naročito namijenjenu umreženim objektima.

U poređenju sa tradicionalnim mobilnim mrežama, ova pokriva veće područje i izuzetno je energetski efikasna. U ranijoj fazi ovog projekta, prikupljeno je dva miliona, a zatim i 10 miliona eura.

Kompanija želi da napravi svjetsku mrežu koja koristi isti protokol na svim meridijanima. 

Takva mreža može biti korištena, na primer, za praćenje parking mesta, informacije o tome gde se nalazi autobus kojim treba da putujete i slično. Na posletku, kada bi takva mreža postojala u cijelom svijetu, cijena njene upotrebe koštala bi svuda isto. 

Sigfox već ima mrežu u Francuskoj i sarađuje sa lokalnim partnerima u Španiji, Rusiji i Velikoj Britaniji i na taj način smanjuje svoje troškove. 

Od prikupljenih sredstava kompanija planira da proširi tim, naročito za tehničku podršku, prodaju i marketing, a u međuvremenu će investirati i u istraživanja i razvoj. 

Ipak, tek treba da dokaže da će njena standardizovana i niskoenergetska mreža moći da nadmaši tradicionalne mobilne mreže.