Amerikanac Kris Dansi, najveći informacioni sistem na svijetu
Kris Dansi

Pravi kiborg

Amerikanac Kris Dansi, najveći informacioni sistem na svijetu

Kris Dansi (45) ne razdvaja se od uređaja koji danonoćno prate čime se hrani, koliko spava i šta dodiruje.

Ovaj Amerikanac ne samo da je prigrlio modernu tehnologiju već se sjedinio s njom pomoću 700 sistema - senzora, uređaja i aplikacija - koje koristi. Programer na taj način bilježi svaki detalj svog postojanja, prenosi Blic.

- Kad god nešto dodirnem, trudim se da iz toga izvučem informacije koje mogu da pratim, istražim i podijelim sa zainteresovanim ljudima. Moje tijelo i um su hakovani, tako da tačno znam kada treba da jedem i pijem, a kada da odlazim na spavanje i ustajem - kaže Dansi i dodaje da je čovjek najveći informacioni sistem na svijetu.

On na sebi konstantno nosi veliki broj gedžeta kao što su pametni sat „Pebl“, „Gugl“ naočare, narukvica za nadzor ishrane „Bodi medija“ i pojas za mjerenje pulsa „Blu hart“. Njegov dom je, takođe, opremljen senzorima za razna tehnološka čuda, među kojima su osvjetljenje koje kontroliše putem „ajfona“ i prekrivač za krevet „Bedit“ koji bilježi podatke o dužini i kvalitetu sna. Dok se Krisovi psi bezbrižno igraju u dvorištu, GPS sistem za kućne ljubimce „Tag“ omogućava mu da nadgleda njihove aktivnosti.

- Sve je počelo od moje želje da digitalno prikupim sve što sam stvarao. Shvatio sam da mnogo informacija kačim onlajn i da ću ih sve izgubiti ako internet servisi prestanu da rade. Tokom proteklih pet godina postepeno sam se priključivao na dva ili tri sistema nedjeljno - otkriva programer.

Iako u društvu često izaziva čuđenje, Dansi ne odustaje od svog načina života i nije mu jasno zašto se drugi nisu poveli njegovim primjerom.

- Ljudi su odavno čuli za mene, ali niko još nije uradio što i ja. Izgleda da nisu svjesni koliko su informacije dragocjene - ističe on.