Mišići od kojih boli glava
Ilustracija

Steroidi - sintetički derivati testosterona

Mišići od kojih boli glava

Izvajana, jaka i mišićava tijela san su većine mladih muškaraca koji, da bi ga ostvarili, posežu za steroidima (sintetički derivati testosterona), zahvaljujući ko jima se za kratko vrijeme postižu impresivni rezultati.

Ljekari, međutim upozoravaju da njihova zloupotreba uzrokuje veliki broj štetnih nuspojava, od onih koje izgledaju neprivlačno, kao što su akne i gubitak kose, do onih koje mogu ugroziti život, poput srčanog udara, raka jetre...

Specijalista sportske medicine i predsjednik sportskih ljekara Crne Gore dr Sašenko Ćeranić kazao je za Pobjedu da se štetni efekti manifestuju i na centralnom nervnom i kardiovaskularnom sistemu, a mogu dovesti i do poremećaja termoregulacije.

„Klinički znaci su veoma kompleksni, od uznemirenosti, premora, nesanice, vrtoglavice, do psihoze i cerebralnih moždanih krvarenja. Mogu se pojaviti i češće aritmije i anginozno srčani bol u grudima sa poremećajem termoregulacije sa sklonošću ka razvoju toplotnog sindroma. Neki naučnici u svojim radovima ukazuju da anabolički steroidi utiču na povećanje agresivnosti i motivaciju sportista u procesu treninga i takmičenja“, rekao je on.

Ćeranić je objasnio da je glavni predstavnik anabolika testosteron, muški polni hormon koji se stvara u testisima i ima androgenu (muške polne karakteristike) i anaboličku ulogu izgradnje mišića (od adolescencije do punog razvoja osobe muškog pola). Pored njega, predstavnici grupe su boldenon, danazol, dianabol, nandrolon, stanozolol, stenbolon.

Fitnes instruktor Ivan Božović, objašnjava da za upotrebu steroida među ljudima vlada veliko interesovanje jer se ,,njihovim korišćenjem veoma brzo primjećuju rezultati“.

„Ljudi su nestrpljivi pa se sve više oslanjaju na upotrebu ilegalnih supstanci (steroida) koji će uz redovno korišćenje pokazati impresivne rezultate za mjesec dana. Vježbajući, bez upotrebe ovih ilegalnih supstanci, treba više godina za isti rezultat“, rekao je Božović..

Božović upozorava da je najveći problem što se steroidi nekontrolisano uzimaju, a sumnjivog su porijekla i proizvođača.

Stoga, mladim ljudima poručuje da ukoliko baš žele da uzimaju steroide, da to rade isključivo uz konsultaciju dokotora specijaliste gdje će dobiti pravi savjet o njihovoj upotrebi.

„Anabolički steroidi ozbiljno mogu narušiti zdravlje, a problem nastaje kada vježbač, po zadovoljenu svojih ciljeva, treba da prestane sa njihovom upotrebom“, naglašava Božović.

Psiholog Radmila Stupar-Đurišić rekla je za Pobjedu da živimo u društvu gdje je vizuelni identitet veoma važan, i da zato mladi sve više posežu za steroidima kako bi postigli maksimalne rezultate za kratko vrijeme. „Uzimanju takvih supstanci više su skloni oni koji imaju manjak samopouzdanja.Mladi danas imaju veoma malo samopoštovanja, a kada ga nemate onda pribjegavate stvarima koje nijesu dobre za vas pod izgovorom da ćete razvijajući neku drugu osobinu biti bolji i prihvatljiviji u društvu“, kazala je Stupar-Đurišić.

(Izvor: cdm.me)