Nikada ne biste trebali jesti ove dvije namirnice za doručak ako želite potaknuti metabolizam

Ishrana

Nikada ne biste trebali jesti ove dvije namirnice za doručak ako želite potaknuti metabolizam

Doručak, koji se često naziva najvažnijim obrokom u danu, igra ključnu ulogu u ubrzavanju našeg metabolizma i pružanju energije potrebnu za početak dana.

Izbori koje donosimo tokom doručka mogu značajno uticati na naš metabolizam, utičući na to koliko efikasno naše tijelo sagorjeva kalorije tokom dana.

Iako dobro izbalansiran doručak može doprinijeti poboljšanju metabolizma, ključno je imati na umu određene namirnice za doručak s visokim sadržajem šećera koje mogu ometati ove metaboličke prednosti.

Ovo su dvije slatke namirnice za doručak koje trebate izbaciti ako želite ubrzati svoj metabolizam.

Slatke žitarice

Uklanjanje slatkih žitarica iz vaše rutine doručka može biti značajan korak ka jačanju metabolizma i promicanju cjelokupnog zdravlja. Mnoge komercijalne žitarice pune su dodatog šećera, dajući brzi energetski skok praćen padom koji može ostaviti osjećaj umora.

Ove slatke žitarice obično imaju puno dodatih šećera i rafiniranih ugljikohidrata što povećava razinu šećera u krvi i inzulina što rezultira sporijim metabolizmom i povećava skladištenje masti u trbuhu.

Jogurt s okusom

Mnogi jogurti komercijalno aromatizirani su prepuni dodanih šećera, koji, kada se konzumiraju u prekomjernoj količini, mogu doprinijeti debljanju i negativno utjecati na metaboličko zdravlje. Pretjeran unos šećera može dovesti do rezistencije na inzulin, ometajući sposobnost tijela da efikasno reguliše nivo šećera u krvi.

Pretjerana konzumacija šećera, čak i ujutro, može dovesti do skokova inzulina, potičući skladištenje masti i potencijalno narušavajući metaboličku funkciju s vremenom. Štaviše, nekim aromatiziranim jogurtima mogu nedostajati vlakna neophodna za trajnu energiju, što uzrokuje brz porast i pad nivoa šećera u krvi, što može negativno utjecati na metabolizam.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.