Grudnjak je stvar prošlosti
Kim je među prvim prihvatila ovaj trend

Poznati i naučnici se slažu

Grudnjak je stvar prošlosti

Sve je više zvijezda koje crvenim tepihom šetaju bez grudnjaka, uprkos tome što smo svi preplašeni pričama o tome koliko je loše za zdravlje i izgled izbjegavanje brushaltera. Međutim, umjesto da odbace ovaj rastući trend kao loš, naučnici se u ovom slučaju slažu sa zvijezdama. Nenošenje brushaltera može zapravo da bude dobro za vaše grudi.

Ako gledate kako se dame šetaju po crvenom tepihu bez grudnjaka, i pitate se kako se usuđuju znajući da će im zbog toga grudi "visiti" do koljena, te da mogu da dobiju ozbiljne probleme sa kičmom, imamo odgovor za vas. Naučnici sa francuskog univerziteta u Bezansonu već petnaest godina proučavaju uticaj brushaltera na izgled grudi i cjelokupno zdravlje. I, saznali su ono što su Kim Kardašian, Rijana i druge poznate dame odavno znale - brushalter vam uopšte nije potreban.

Ni ona ne voli brushalter

Naime, istraživači su otkrili da nenošenje grudnjaka zapravo ojačava mišiće u grudima, što za rezultat daje zategnutije grudi, duže vrijeme. Profesor Ruljon, koji je vodio studiju, kaže da on vjeruje kako "izostanak brushaltera može da održi grudi u formi" i da spriječi bol u leđima.

- Ženama se dopada ideja da ne nose brushalter, zbog izgleda i udobnosti. Nasuprot ustaljenom vjerovanju, grudi neće pasti, već će se zategnuti i podići, a kvalitet kože će da se popravi - otpjevao je on muziku za uši svim miljenicama slobodnih grudi.

Istraživanje je pokazalo da je 42 procenta žena osjećalo nelagodnost prvih tri mjeseca nakon što su prestale da nose grudnjak, ali je taj osjećaj prošao. Ni jedna se, ipak, nije žalila na bol, niti su im svakodnevne aktivnosti bile ugrožene, pa čak ni sport. Ipak, ovo je studija koja je sprovedena na malom broju žena, pa su dugoročne posljedice izbjegavanja brushaltera još uvijek nepoznate.

 

(Žena)