Kćerka kompanija Elektroprivrede u prvoj godini poslovanja ostvarila drastičan gubitak

Kćerka kompanija Elektroprivrede u prvoj godini poslovanja ostvarila drastičan gubitak

Željezara lani bila u minusu 3,5 miliona eura

Bivši premijer Dritan Abazović je 23. februra prošle godine, na otvaranju nove firme EPCG-Željazara, kazao je da je ponosan što su skinuli lance sa kapija Željezare i što preduzeće vraćaju na stazu slave. Dodao je da su radnici odbranili fabriku i da je ,,ovo jedan od najljepših dana u njegovom mandatu”

Kompanija EPCG-Željazara je prošlu godinu završila sa gubitkom od 3,5 miliona eura. Ostvareni drastični minus tokom lanjskog poslovanja nije iznenađenje s obzirom na to da je ova kompanija odmah nakon osnivanja upala u velike finansijske probleme, za sada je neodrživa, gomila gubitke, ima previše zaposlenih, bila je i u blokadi i mora da je finansira majka kompanija Elektroprivreda (EPCG). Vlada i EPCG pokušavaju da nađu strateškog partnera za Željezaru, odnosno zakupca ili kupca za njene pogone Čeličanu i Kovačnicu.

EPCG-Željezara je lani ostvarila rashod od 4,68 miliona eura, dok su ostvareni prihodi od 1,15 miliona eura. Na kraju prošle godine to preduzeće je imalo 252 zaposlena.

Osnivanje 

EPCG je u februaru prošle godine osnovala kćerku kompaniju EPCG-Željezaru. Prethodno su EPCG i turski Tosjali holding zaključili, 30. decembra 2022. godine, ugovor o kupovini imovine bivše željezare Tosčelik Nikšić po cijeni od 20 miliona eura, od čega je 15 miliona obezbijeđeno sredstvima Vlade. Vlada Dritana Abazovića je u septembru 2022. godine kupila 3,34 miliona akcija EPCG za skoro 15 miliona eura. Vlada je prethodno dala saglasnost da EPCG prodaje deset odsto svojih akcija na berzi, kao i da izvršna vlast može da otkupi te emitovane dionice.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) je u martu utvrdila da je došlo do nezakonite državne pomoći prilikom kupovine imovine Željezare od turskog Tosčelika i naložila Elektroprivredi da utvrdi razliku između 20 miliona eura, koliko je plaćeno za imovinu i tržišne cijene.Ta razlika je, kako su ranije kazali Pobjedi, nezakonita državna pomoć čiji povraćaj su iz AZK naložili. AZK je tada naložila EPCG da najkasnije za četiri mjeseca preduzme mjere za povraćaj neusklađene državne pomoći od Tosčelika, te da u roku od dva mjeseca utvrdi o kom je iznosu riječ, na koji će se obračunavati kamate od trenutka zaključenja ugovora do konačnog povraćaja. U međuvremenu je EPCG protiv takve odluke AZK podnijela tužbu Upravnom sudu tvrdeći da je kupovina bila odličan posao i da su se vodili tržišnim principima. Naglasili su da je Uprava za katastar i državnu imovinu procijenila da ova imovina vrijedi preko 50 miliona eura, u što nijesu uračunati efekti valorizacije elektroenergetske infrastrukture, dodajući da će svaka naredna procjena pokazati da je imovina višestruko vrednija od plaćenog iznosa.

Otvaranje 

Bivši premijer Dritan Abazović je 23. februra prošle godine na otvaranju nove firme EPCG-Željezara kazao je da je ponosan što su skinuli lance sa kapija Željezare i što preduzeće vraćaju na stazu slave. Dodao je i da su radnici odbranili fabriku i da je ,,ovo jedan od najljepših dana u njegovom mandatu”.

Predsjednik borda EPCG Milutin Đukanović je tada saopštio da je biznis planom za novoosnovano preduzeće EPCG-Željezara Nikšić predviđeno da na početku bude angažovano 300 radnika i dodao da se neće zadovoljiti dok u preduzeću ne bude hiljadu radnika.

U oktobru prošle godine bord EPCG Željezare na čelu sa tadašnjim predsjednikom Maksimom Vučinićem je smijenio izvršnog direktora Đorđija Manojlovića, zbog, kako je navedeno, neispunjavanja biznis plana. Manojlović je, s druge strane, tvrdio da je plan EPCG bio predimenzioniran te da je rukovodstvo uradilo sve što je bilo do njih. U decembru prošle godine na mjesto izvršne direktorice EPCG-Željezare izabrana je Nevenka Janković, koja je ranije bila radnica Željezare. 

Ove godine su propala dva tendera za zakup pogona EPCG - Željezare.

U igri za Željezarine pogone je sada švajcarska kompanija 8B Capital S.A. koja je jedina aplicirala za pojedinačne pregovore za zakup pogona Čeličane i Kovačnice. Odbor direktora EPCG usvojio je krajem maja prijedlog njihove ponude, koja je data u formi nacrta ugovora o zakupu proizvodnih kapaciteta Željezare. Nakon toga krajem maja najavljeno je da je luksemburška kompanija Duferco zainteresovana za kupovinu pogona Čeličane i Kovačnice.

Švajcarsku kompaniju predstavlja Igor Šamiz, koji je već u dva navrata bio u menadžmentu Željezare početkom 2000-ih, sa ruskom kompanijom Midlend, dok je njegovo upravljanje šibenskim Aluminijumom, prije desetak godina, završeno istragom zbog sumnjivih radnji.

Ministar energetike Saša Mujović je prije desetak dana, prilikom posjete Željazari, saopštio da EPCG trpi velike gubitke zbog rada kćerke kompanije.

- Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno taj biznis plan nije ispoštovan kako to treba, tako da jednostavno danas imamo situaciju da radnici primaju plate samo zahvaljujući tome što ih isplaćuje EPCG. Bilo bi nam jako korisno da sprovedemo privatizaciju, da imamo nekog strateškog partnera ili kompaniju koja će preuzeti i zaposlene i troškove njihovih zarada, ali to moramo da radimo sa oprezom – kazao je Mujović.

Ove sedmice je najavljeno da će Željezara proizvoditi eloksiranu bravariju.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.