Japanci u reklami karikirali izgled bijelaca

Rasizam

Japanci u reklami karikirali izgled bijelaca

Japanska vazduhoplovna kompanija All Nippon (ANA) izvinila se zbog televizijskog oglasa u kojem su mnogim putnicima zasmetali rasni stereotipi, prenosi hrvatski "Jutarnji list"

U oglasu dva Japanca odjevena u ANA uniformu na engleskom glasno razmišljaju i komentarišu kako ojačati percepciju kompanije kao međunarodnog vazdušnog prevoznika. Jedan od njih kaže: „Idemo promijeniti imidž koji Japanci imaju…“ „Jasno.“, odgovara mu kolega koji nosi plavu periku i ima jako dug gumeni nos. Japanci Zapadnjake bijelce obično doživljavaju kao plavooke i plavokose ljude dugačkih noseva, što su obilježja koja su među Japancima generalno percipirana kao poželjna. Oglas je zasmetao mnogima, izazvao je buru među korisnicima društvenih mreža.

„Upravo sam vidio ANA oglas… ANA misli da je ovo prihvatljivo?“, napisala je na ANA Facebook stranici Angela Fukutome. „Ako ste stranac i planirate posjetiti Japan nemojte letjeti otvoreno rasističkom kompanijom poput ANA. Pogledajte ovu japansku reklamu!“, zapisali su neki od ljutitih korisnika na Twitteru. Portparolka Al Nipon kompanije potvrdila je da su dobili mnogo poziva i negativnih reakcija te je zahvalila gledaocima koji su upozorili na problem. „S tim se sada bavi marketinški dio kompanije, još nismo odlučili što ćemo s reklamom.“ Japan je velikim dijelom rasno homogeno društvo s vrlo malim brojem stranaca.