Američki vrhovni sud presudio da Trump ima

VELIKI VJETAR U LEĐA

Američki vrhovni sud presudio da Trump ima "apsolutni imunitet" za službena djela

Vrhovni sud SAD-a presudio je da bivši predsjednici imaju pravo na određeni stepen imuniteta od kaznenog progona, dramatično smanjujući vjerovatnost da će se savezni kazneni postupak protiv Donalda Trumpa zbog optužbi da je planirao zaustaviti prijenos vlasti nastaviti prije izbora u novembru ove godine.

Konzervativna većina u sudu, koju je Trump pomogao stvoriti, utvrdila je da su predsjednici zaštićeni od kaznenog progona za službene radnje koje su se protezale na "vanjski perimetar" njegova ureda, ali da se mogu suočiti s optužbama za ponašanje poduzeto na lični ili privatni način.

Trump je optužen za nadgledanje sveobuhvatnih pokušaja podrivanja izbora 2020., uključujući dvije tačke optužnice za zavjeru za ometanje potvrđivanja izbornih rezultata, zavjeru za prijevaru vlade i zavjeru za oduzimanje prava biračima.

Među optužbama: Trump je širio lažne tvrdnje o izbornoj prijevari, kovao urotu za regrutiranje lažnih birača, vršio pritisak na dužnosnike američkog ministarstva pravosuđa da otvore lažne istrage o izbornoj prijevari i vršio pritisak na svog potpredsjednika Mikea Pencea da opstruira Kongresnu certifikaciju Joea Bidena pobijediti.

Presuda u slučaju Trumpove izborne subverzije bila je jedna od posljednjih izrečenih od strane Vrhovnog suda u ovom mandatu. Čekajući do kraja, konzervativna većina igrala je na Trumpovu korist i pravnu strategiju pokušaja odgađanja bilo kakvog suđenja što je više moguće.

Učinak presude kojom se blokira brzo suđenje, nakon što je sud brzo krenuo kako bi zadržao Trumpa na glasanju u martu već je izazvao žestoke kritike od strane liberala i drugih koji vjeruju da bi Trumpov slučaj trebao biti riješen prije nego birači daju svoj glas na predstojećim izborima.

Trumpova pravna strategija za sve svoje federalne kaznene slučajeve, također se suočava s optužbama na Floridi za nezakonito zadržavanje povjerljivih dokumenata, bila je odgoditi ih do nakon izbora, u nadi da će biti ponovno izabran i moći imenovati tužitelja lojalista koji bi odbacio optužbe.

Kako kalendar sada stoji, suđenje u slučaju Trumpove izborne subverzije ne može započeti najranije do 20. septembra, jer Trumpovi odvjetnici imaju još 88 dana da pripreme odbranu nakon što je slučaj automatski zamrznut kada su pokrenuli žalbu na imunitet.

Prošlog oktobra Trump je podnio zahtjev za odbacivanje optužnice na temelju toga što uživa apsolutni imunitet od kaznenog progona. Nakon što je Chutkan odbila zahtjev, Trump je 8. decembra krenuo u osporavanje njene presude pred žalbenim sudom SAD-a za okrug DC.

Žalba je donijela automatsku obustavu koja je zamrznula sudski postupak, jer ako Trump dobije svoj zahtjev za imunitet, to bi onemogućilo svaki kazneni progon. Kao rezultat toga, sat koji odbrojava do prvobitnog datuma suđenja 4. marta zaustavljen je s preostalih 88 dana, piše The Guardian-

Slučaj Trumpove izborne subverzije ostao je zamrznut dok je Vrhovni sud razmatrao njegov zahtjev za imunitetom, nakon što je okrug DC-a odbio žalbu, a konzervativni suci nisu pokazali hitnost da slučaj riješe usmenom raspravom djelomično zato što su izgleda smatrali da je slučaj politički motiviran.

Dok su suci radili na mogućim testovima kako bi razgraničili službeno i privatno ponašanje, sutkinja Amy Coney Barrett je sugerisala da bi posebni tužitelj uvijek mogao zaobići dugotrajan proces tako da uredi vlastitu optužnicu i pokrene slučaj na nedvosmisleno privatnim djelima.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.