POLITIKA PODJELE Crna Gora usvojila rezoluciju o Jasenovcu, stigla je žestoka reakcija Andreja Plenkovića

POLITIKA PODJELE Crna Gora usvojila rezoluciju o Jasenovcu, stigla je žestoka reakcija Andreja Plenkovića

Rezolucija o Jasenovcu, usvojena u petak u Crnoj Gori, šalje smišljenu politiku podjela unutar te zemlje i govori o instrumentalizaciji "druge države u regionu", rekao je u subotu premijer Andrej Plenković.

Predstavnici  u crnogorskom parlamentu usvojili su u petak Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac , Dahau i Mauthauzen , glasovima 41 poslanika vladajuće koalicije u 81-članom parlamentu.

Poslanici opozicije napustili su salu i nisu učestvovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na taj način zvanični Beograd zloupotrebljava svoj uticaj u Crnoj Gori.

Plenković je u subotu na Dubrovačkom forumu rekao da ova rezolucija "šalje smišljenu, svjesnu politiku podjela unutar Crne Gore", te "još goru poruku u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima".

Premijer je rekao da je vladajuća većina u Podgorici donijela rezoluciju "a da se nije bavila temom" i da je ona donesena kao odgovor na rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, pod instrumentalizacijom "druge države u regionu". ".

Dubrovački premijer, "koji je doživio velike strahote tokom agresije Miloševićevog režima , u kojoj je, nažalost, učestvovala i Crna Gora", najavio je da će Hrvatska preduzeti mjere koje smatra primjerenim za ovakve poteze "instrumentalizacije parlamentarne većine". “ sa ciljem narušavanja odnosa sa Zagrebom i Podgoricom.

"Umjesto da se bave svojim problemima i pitanjima, uključujući i procesuiranje ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interesovanje posljednjih osam decenija", zaključio je premijer i naglasio da oni koji žele da bi krenuli ka članstvu u EU moraju voditi računa o dobrosusjedskim odnosima i međusobnom poštovanju.

Rezoluciju je u crnogorskom parlamentu podržala većina predstavnika „Pokreta Evrope tužna“ premijera Milojka Spajića , prosrpske desnice predsjednika parlamenta Andrije Mandića , umjerene prosrpske Socijalističke narodne partije (SNP) i demokrata Alekse Bečić. 

Rezolucija se prvenstveno odnosila na logor Jasenovac, ali su uoči sjednice dodani logori Dachau i Mauthausen .

Izvor:Nacional.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.